Kinderen werden gewezen op het gevaar bij grote landbouwvoertuigen in het verkeer
Kinderen werden gewezen op het gevaar bij grote landbouwvoertuigen in het verkeer Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Gevaren van landbouwvoertuigen thema tijdens KVW Mariahout

Algemeen Jongeren

Mariahout – 'Boerderij' was het thema van kindervakantieweek (KVW) in Mariahout. Een uitgelezen kans om de Mariahoutse jeugd te wijzen op de gevaren van grote landbouwvoertuigen en machines op de weg. Afgelopen donderdag kregen kinderen van groep 4 tot en met 8 uitleg door medewerkers van CUMELA Nederland, ZLTO Laarbeek en enthousiaste ouders. Op het Loon- en Grondverzetbedrijf van Freek Leenders werd alles 'van stal gehaald' om het gevaar inzichtelijk te maken.

Grote, gevaarlijke voertuigen
Vrolijke groepjes kinderen fietsen naar de Heidedreef in Mariahout. Op het erf van Freek Leenders staan inmiddels een flink aantal imposante landbouwvoertuigen met werktuigen tentoongesteld. Voordat de kinderen de voertuigen mogen bekijken en ervaren, krijgen ze uitleg van CUMELA Nederland. Via een PowerPoint presentatie worden gevaarlijke situaties in het verkeer getoond en besproken. Hierna gaan de kinderen in groepjes de tractoren met diverse aanhangers bekijken en mogen ze er soms zelfs in meerijden. De Mariahoutse Irma Gottenbos werkt voor CUMELA Nederland en heeft ervaring met het project Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer (VOMOL). "Mijn schoonzus zit in de organisatie van KVW Mariahout", vertelt Irma. "Toen ze vertelde dat het thema dit jaar 'Boerderij' was, werd ik helemaal enthousiast. Dit is de manier om kinderen bewust te maken van de gevaren die grote landbouwvoertuigen met zich meebrengen. Als organisatie proberen wij wederzijds begrip te kweken tussen burgers en landbouwverkeer. Voor de voedselproductie is het van belang dat de voertuigen de percelen bereiken en dus de weg op moeten." Intussen beklimmen kinderen enthousiast landbouwvoertuigen en worden gevaarlijke situaties nagespeeld.

Goed opletten
Hebben Mariahoutse kinderen ervaring met ongelukken met landbouwvoertuigen? Na een korte rondvraag blijken een aantal kinderen dingen meegemaakt te hebben. Jelle's ketting liep van de fiets en een tractor kon maar net op tijd stoppen. "Een tractor heeft een langere remweg." Jens was getuige van een oom die zijn been onder een tractor brak, een ongeluk zit in een klein hoekje. Veel kinderen zijn vertrouwd met landbouwvoertuigen en er zijn zelfs bij die thuis op de tractor mogen rijden. Volgens die kinderen leren ouders van jongs af aan de gevaren van de machines. Boeren uit de buurt gaven Lars, woont zelf niet op een boerderij, de tip goed op te letten bij maisvelden omdat het zicht daar minder goed is. Vooral nu, in de oogsttijd, moet daar met grote machines werk gedaan worden. Landbouwvoertuigen weren uit dorpskernen is volgens de kinderen een slecht idee. "Hoe moet een boer dan van zijn ene stuk land naar het andere?" vraagt Arno zich hardop af. "Dan moet hij een heel eind omrijden." Intussen wordt hoog op de tractor een kind gewezen op het slechte zicht van de chauffeur. "Zie jij de fietser staan?" Terwijl de jongen 'nee' schudt komt achter het voertuig een groepsgenoot tevoorschijn. Vanmiddag gaat de jeugd kanoën, maar hopelijk zullen ze de ervaringen van deze morgen niet gauw vergeten.