Geslaagd Aarles Gildeweekend

Algemeen Algemeen

Aarle-Rixtel - Voor het eerst werd het eerste Aarles Gildeweekend gehouden op de gildeterreinen op zaterdag 19 en zondag 20 augustus. Bij het Sint Margaretha gilde werd op de zaterdag geschoten om de dorpskoning trofee, met 26 schutters was het een spannende strijd.

Met het 159e schot was het Gerard Leenders die het laatste stuk eraf schoot, en werd winnaar van het prachtige beeldje. Voor het amusement zorgde de groep Dé Velt Op met prachtige nummers uit de oude doos, van twist en rock and roll. De discotheek deed er nog een schepje bovenop met muziek van alle tijden. De stemming zat er goed in en ook bezoekers van de passantenhaven gingen met de beentjes van de vloer.

Op zondag moest het Sint Margaretha Gilde al op tijd uit de veren om hun koning op te halen. Na de heilige mis van het Onze Lieve Vrouwe Gilde met de eed van trouw en de vendelgroet op het kerkplein, vertrok de rooi schut te voet naar 'Het Laar' voor de koffietafel. Met een afstand van 1950 meter en een klim tegen de Laarbrug was het voor de meeste aanpoten. De buurt was uitgelopen om het gilde te verwelkomen, alleen de koeien hadden er moeite mee, zij werden onrustig van het trommen, en daarom werd besloten om het laatste stuk geruisloos te doen.

Voor het gilde was het uniek en voor de buurt ook, want nog nooit was het Sint Margaretha gilde op 'Het Laar' geweest. Tijdens de koffietafel bood de koning een zilveren schild aan het gilde i.v.m. zijn koningschap. Met de stille trom vertrok men naar het Jan van Doorenpaviljoen waar om 14.00 uur het koningsschieten begon.

Het was flink druk en de strijd kon beginnen, met flinke knallen haalde Mari van de Kerkhof met het 107e schot de titel binnen. Na de handwassing werd hij officieel geïnstalleerd als de nieuwe koning. Na de vendelgroet vertrok men naar het dorp om de koning bekend te maken bij de Couwenberg. Met een laatste vendelgroet kon men proosten op de nieuwe koning, en werd het 1e Aarles Gildeweekend afgesloten met een tevreden gevoel.