Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Mariaschool en De Sprankel fuseren tot Kindcentrum De Sprankel

Algemeen Onderwijs

Lieshout- De vroegere basisscholen Mariaschool en De Sprankel gaan vanaf vandaag als Kindcentrum  De Sprankel door het leven. In het bijzijn van de algemeen directeur van De Eenbes Wim Klaassen en burgemeester Van der Meijden van Laarbeek ontving een trotse directeur Xavier de Wit op maandag 28 augustus alle kinderen van de twee scholen op een kruispunt halverwege de twee schoolgebouwen.

Kleurig
Diskjockey Evesve draait voor kinderen toegankelijke muziek als de kinderen vanuit beide gebouwen naar de Kerkloop wandelen. Op het wegdek zijn voetstappen geschilderd. Directeur Xavier de Wit benadrukt, dat kinderen eigenlijk op het voetpad moeten lopen, maar om toch ook alle automobilisten mee te laten delen in de feestvreugde is voor de weg gekozen. Op het kruispunt zelf moeten 'nog enkele stappen worden gezet' om het geheel compleet te maken. Als eerste zorgt burgemeester Van der Meijden voor het spuiten van een oranje voetstap. Hij wordt gevolgd door de directeuren en enkele kinderen. Als eerst aan Roy van de Tillaart en daarna aan alle kinderen taart en (kinder)champagne is uitgereikt, kan er op de nieuwe school worden getroost. Als teken van verbondenheid laten daarna alle kinderen een ballon op in de kleuren groen en oranje, de huiskleuren van de nieuwe Sprankel.

Samenwerking
Burgemeester Van der Meijden is in zijn nopjes met de nieuwe school. Hij benadrukt, dat hij het belangrijk vindt dat deze fusie 'van onder af' komt. Daarmee doelt hij erop, dat het hier geen opgelegde fusie betreft vanuit de gemeente of het schoolbestuur. Langzaamaan is men in Lieshout tot het inzicht gekomen dat deze manier van samenwerken de meeste kansen biedt voor alle kinderen op een evenwichtige en efficiënte schoolloopbaan. " Dat is de kracht van de Laarbeekse bevolking " stelt de burgemeester, " Ik heb zo'n fusie in het verleden wel eens heel anders meegemaakt". Directeur Wim Klaassen van 'De Eenbes' benadrukt dat op deze manier de meest  op het kind gerichte werkwijze kan worden verkregen. "Alle specialistische kennis is in het team aanwezig en kan worden ingezet waar dat nodig is" . In Laarbeek is een nieuwe fusie nog niet op handen. Wel wordt een verregaande vorm van samenwerking tussen De Heindert en Brukelum in Aarle-Rixtel onderzocht. Misschien kan daar ook van elkaars specialismen worden geprofiteerd. In Beek en Donk zijn geen plannen.

Sprankelend
Directeur van het nieuwe kindcentrum wordt Xavier de Wit, die toevallig deze week zijn lustrum viert in Lieshout. Als waarnemend directeur werd hij aangesteld voor een tijd van drie jaar. Er is geen aparte onderdirecteur voor 'locatie De Wieken' zoals de oude Mariaschool nu heet. "De taken met bijbehorende verantwoordelijkheden zijn onder de leerkrachten goed verdeeld en aan de ouders laten we weten met welk soort problemen ze bij wie terecht kunnen. Als het nodig is kan ik snel van het ene naar het andere gebouw komen, want de afstand is niet zo groot", benadrukt Xavier. Hij looft de betrokkenheid van de ouders en de kwaliteit van het team. De nieuwe visie van de Sprankel steunt op drie begrippen;  samen, ontwikkelen en je lekker voelen. Dat zal volgens directeur De Wit leiden tot een 'sprankelende school'.

DeMooiLaarbeekKrant feliciteert alle leerlingen, ouders en vooral leerkrachten met hun nieuwe school.

Afbeelding