Archieffoto
Archieffoto

Illegale huisvesting 18 personen in Beek en Donks huis

Algemeen Politie/Brandweer/Ambulance

Beek en Donk - Het Peelland Interventie Team (PIT) heeft woensdag 30 augustus integrale controles uitgevoerd. Het team heeft drie locaties onderzocht, twee in Beek en Donk en een in Helmond. Bij de controles zijn verschillende overtredingen gesignaleerd. Zo werd in Helmond een hennepkwekerij ontdekt en bleken in een woning in Beek en Donk achttien mensen illegaal te wonen.

Acties in Beek en Donk: Bij de acties in Beek en Donk bleek dat in één woning liefst achttien personen woonachtig waren, vermoedelijk met een Roemeense nationaliteit. Tijdens de actie werden deze mensen overigens niet aangetroffen, omdat zij aan het werk waren. De bewoning was niet conform inschrijving in de BRP, de inrichting was strijdig met het bestemmingsplan en de brandveiligheid was niet in orde. Bovendien voldeed de zolderkamer, ingericht als slaapruimte, niet aan de regels van het bouwbesluit. 

In een ander pand in Beek en Donk was eveneens sprake van bewoning die niet conform het BRP was. Tevens was de constructieve staat van de woning niet in orde en heeft Enexis fraude met de gasmeter geconstateerd.

"We blijven alert en ondernemen actie als we vermoeden dat ergens zaken niet in de haak zijn. Ook inwoners roepen we op om alert te blijven en (vermoedens) van misstanden te melden. Door alerte burgers  wordt de pakkans aanzienlijk vergroot", geeft burgemeester Frank van der Meijden van de gemeente Laarbeek aan.

Actie in Helmond: Tijdens de actie in Helmond is in een pand een actieve hennepkwekerij ontdekt, die bestond uit 211 hennepplanten. Tevens was in het pand sprake van fraude met de elektriciteitsmeter en diefstal van stroom. De verdachte hiervan is door de politie aangehouden en een aangetroffen voertuig is in beslag genomen. In hetzelfde pand was bovendien sprake van bewoning die niet conform de Basisregistratie Personen  (BRP) was en werd een hond aangetroffen waarvoor geen belasting wordt betaald.

PIT
Het PIT voert acties uit bij panden en locaties waarvan sterk het vermoeden bestaat dat er sprake is van misstanden. Het team kijkt naar brandveiligheid, boekhouding, illegale bewoning, vergunningen, inschrijving Basisregistratie Personen (BRP), mensenhandel, prostitutie, drugs, sociale zekerheidsfraude en andere overtreding van wet- en regelgeving. Het PIT werkt nauw samen met zorg- en welzijnsinstanties om te komen tot duurzame oplossingen.

Samen misstanden aanpakken met handhaving en zorg
Bij de actie van woensdag waren naast de gemeenten Laarbeek en Helmond ook de politie, de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost, de Omgevingsdienst Zuidoost Brabant, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de Afdeling Vreemdelingen Identificatie Mensenhandel (voorheen: Vreemdelingenpolitie), de Inspectie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid & Senzer betrokken.

Informatie en tips
Inwoners kunnen eventuele overlastsituaties en verdachte situaties aan het PIT doorgeven. Dit kan anoniem per telefoon 0492 587309 of per e-mail info@pitteam.nl. Tips worden vertrouwelijk behandeld.