Vlnr: Joan Briels, Hanny Vlemmings en Véronique Houben
Vlnr: Joan Briels, Hanny Vlemmings en Véronique Houben Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Dementievriendelijk Laarbeek: "Hoe eerder je dementie herkent, hoe beter je er mee om kunt gaan"

Algemeen Gezondheid

Laarbeek - In het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk vindt donderdag 21 september de eerste Laarbeekse Dementievriendelijke Dag plaats. Er is onder andere een informatiemarkt, het toneelstuk 'Zoeken' wordt opgevoerd en het meest bijzondere: met speciale virtual reality brillen kunt u in de praktijk ervaren hoe het is om dementie te hebben. Wethouder Joan Briels, toegepast gerontoloog Hanny Vlemmings en bijna afgestudeerd toegepast gerontoloog Véronique Houben vertellen waarom het zo belangrijk is dementie tijdig te herkennen en er over te praten.

Veel Laarbekenaren vinden praten over dementie moeilijk
Onlangs bleek uit een door TipMooiLaarbeek gehouden enquête dat ruim een derde van alle Laarbekenaren het zoveel mogelijk zou proberen te verbergen als ze (een vermoeden van) dementie bij zichzelf hebben. Slechts 16% van de ondervraagden zou er vrijuit over praten. Ook geeft een derde van de respondenten aan dat ze het moeilijk vindt om met een ander te praten over zijn of haar symptomen van (vermoede) dementie. Afstudeer stagiaire Véronique Houben deed naar aanleiding van deze resultaten vervolgonderzoek onder Laarbeekse mantelzorgers. Daaruit bleek dat mantelzorgers het vooral heel lastig vinden om beschikbare informatie te vinden over ondersteuningsmogelijkheden in Laarbeek. Ook hebben ze veel behoefte aan een maatje, met name in de avonduren, om hen af en toe te ontlasten. "Maar zo iemand moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, want omgaan met iemand met dementie vraagt bepaalde kennis en vaardigheden," licht Véronique toe.

"Dementie wordt volksziekte nummer één"
Ruim een jaar geleden startte het project 'dementievriendelijk Laarbeek'. Een aantal mantelzorgers, vrijwilligers en professionals vond elkaar doordat ze tegen dezelfde dingen aanliepen. Er werd een avond georganiseerd om te inventariseren wat precies de problemen zijn en vandaaruit werden diverse werkgroepen opgericht waarbij ook de gemeente Laarbeek aanhaakte. Wethouder Briels: "Dementie wordt op termijn volksziekte nummer één. Niet alleen degenen die de ziekte krijgen, maar ook de hele omgeving wordt daar mee geconfronteerd. Vroegdiagnose is heel belangrijk, dan kun je namelijk goede ketenzorg inzetten. Hoe eerder je dementie herkent, hoe beter je er mee om kunt gaan. Door ontkenning gaat het niet weg. De kracht van een kleine gemeenschap is daarbij dat mensen elkaar kennen. Mijn vader kon bijna niet verdwalen in Mariahout. Er was altijd wel iemand die zei: 'kom, hier woon je niet meer, ik breng je thuis.'"

"Zo lang mogelijk mee blijven doen"
Hanny Vlemmings vult de wethouder aan: "Wij vinden het belangrijk dat mensen zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen in de gemeenschap. Dat lukt het beste als je op tijd erkent wat er aan de hand is en de juiste informatie ontvangt. Dat het niet meer lukt om nieuwe liedjes te leren bij het koor waar je met veel plezier zingt, betekent niet dat je de oude liedjes niet meer mee kunt zingen. Véronique: "Er zijn heel veel mogelijkheden om zolang mogelijk te blijven doen wat je altijd deed. Er zijn al mensen met dementie die dankzij een gps-tracker bijvoorbeeld nog zelfstandig naar de dagbesteding kunnen gaan. De familie hoeft zich niet ongerust te maken want zij weten waar diegene is. De persoon zelf geeft het een stukje zelfstandigheid en onafhankelijkheid."

Zelf dementie ondervinden met virtual reality-bril
Eén van de initiatieven die vanuit het project 'Dementievriendelijk Laarbeek' is opgepakt, is de organisatie van een Dementievriendelijke Dag. Op 21 september, Alzheimerdag, vindt deze in het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk plaats. Hanny: "De Dementievriendelijke Dag is georganiseerd door een actieve werkgroep bestaande uit vrijwilligers en met ondersteuning van de gemeente. Doordat we 's middags en 's avonds hetzelfde programma hebben, heeft iedereen de gelegenheid te komen. Er is veel informatie over opvangmogelijkheden, achtergronden, praktische zaken als de notaris en er zijn praktijkverhalen en allerlei activiteiten om van gedachten te wisselen met professionals en vrijwilligers. Het meest bijzondere zijn de virtual reality brillen waarmee het mogelijk is een klein inkijkje te geven in wat dementie nu eigenlijk is. Daarmee hopen we nog meer begrip te kweken voor personen met dementie."

Logeeropvang, ondersteuning thuis en lotgenotencontact
Vanuit het project 'Dementievriendelijk Laarbeek' is het afgelopen jaar niet alleen de organisatie van een Dementievriendelijke Dag opgepakt. Er is veel actie ondernomen op het gebied van kennisdelen, netwerken en het organiseren van ondersteuningsprojecten. Wethouder Briels: "Nog dit jaar zal er bij Franciscushof in Lieshout een speciaal logeerhuis komen voor mensen met dementie om naasten te ontlasten. Maar voor veel mensen met dementie is opvang in de eigen omgeving beter. Daarom zijn we nu druk zoekende naar een manier om juist daar ondersteuning te bieden. Wij proberen daarbij aan te sluiten bij de aanbevelingen uit het onderzoek van Véronique. Verder is een betrokken professional uit Laarbeek, Francien van de Ven, met het idee gekomen om de talenten van mensen met dementie beter te benutten. In samenwerking met ViERBINDEN wordt nu bekeken hoe hiermee een start kan worden gemaakt. De bedoeling is om hen zo lang mogelijk onderdeel te laten zijn van de samenleving. Ten slotte zijn er informatiekoffers over dementie te leen, wordt het lotgenotencontact opnieuw onder de aandacht gebracht en worden binnenkort cursussen 'omgaan met dementie' voor mantelzorgers georganiseerd."

Info Dementievriendelijke Dag
De Dementievriendelijke Dag vindt plaats op donderdag 21 september in het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk. Het programma is van 14.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 22.00 uur. Aanmelden is niet nodig en toegang is gratis. Heeft u geen tijd om het hele programma te volgen dan kunt u binnen de aangegeven tijden vrijblijvend binnenlopen. Wilt u er heel graag bij zijn, maar heeft u geen enkele mogelijkheid tot vervoer? Dan kunt u contact opnemen met Henrie Bouwmans van ViERBINDEN: 0492-328800.