Kermis Beek en Donk 2017
Kermis Beek en Donk 2017 Foto: Joost Duppen

Nieuwe werkgroep gaat praten over toekomst kermis Beek en Donk

Cultuur Gemeente

Beek en Donk - Terwijl de kermis op het Piet van Thielplein in Beek en Donk nog wordt opgeruimd, leeft de gedachte onder de inwoners dat het zo maar de laatste kermis op dit plein geweest kan zijn. Er wordt momenteel volop gediscussieerd over de locatie van dit jaarlijkse fenomeen. Een bericht van 't Verswarenhuys leverde afgelopen week een explosie aan reacties op. "We hebben als ondernemers op het plein veel last van de kermis. We gunnen iedereen het plezier van dit jaarlijks terugkerende evenement, maar zou het niet beter zijn om de kermis om en om - het ene jaar in Beek, het andere jaar in Donk - te doen?", stellen Jeroen en Roland van de Laarschot, eigenaren van 't Verswarenhuys. 

Locatie
Al jaren wordt in Beek en Donk onder zowel ondernemers als inwoners gepraat over de toekomst van de kermis. Vorig jaar nog onderzocht DeMooiLaarbeekKrant met TipMooiLaarbeek wat de inwoners vonden van de locatie van het Piet van Thielplein. Tot ongeveer 20 jaar geleden vond de kermis jaarlijks om en om plaats. Toen is besloten om de kermis permanent op het Piet van Thielplein te stallen en daar is het plein ook naar gemaakt (wat betreft stroompunten, inrichting e.d.) Uit de enquête van TipMooiLaarbeek bleek vorig jaar dat inwoners het graag anders zien. Om en om, maar ook permanent op het Heuvelplein of bij het gemeentehuis werd geopperd. "De sfeer op het Heuvelplein is veel gezelliger. Het plein is mooier en er zit meer horeca", "om en om net als vroeger. Dat was leuk" en "neutraal in het midden van Beek en Donk bij het gemeentehuis. Wellicht met een tent waar de horeca gezamenlijk in opereert", waren veel gehoorde argumenten. 

Discussie 't Verswarenhuys
De discussie kreeg afgelopen week een enorme boost toen 't Verswarenhuys op hun Facebook-pagina een bericht publiceerde, waarmee ze een discussie op gang wilden brengen. "Wij als ondernemers van 't Verswarenhuys bezoeken zelf de kermis met onze kinderen en kennen de exploitanten. We gunnen hen elk jaar een goede kermis en zijn positief over deze jaarlijkse happening. Echter hebben wij wel veel last van de kermis. Bijna twee weken lang is het plein moeilijk toegankelijk door de kermis (inclusief op- en afbouw) en daarna duurt het nog even voordat de consumentenstroom weer op gang komt. Ook wij hebben last gehad van de economische crisis. En niet alleen wij: er zijn de afgelopen maanden al diverse winkels gesloten. Een kermis draagt niet echt bij aan een herstel in economische zin en al helemaal niet na een rustige vakantieperiode. Al jaren voeren wij veel gesprekken met inwoners, gemeente en collega-ondernemers. Hoe mooi zou het zijn als we de kermis weer om en om gaan doen?! Dan is het eerlijk voor alle ondernemers. We plaatsen deze oproep niet om zielig te doen, maar om een discussie op gang te brengen", aldus Roland en Jeroen. 

Nieuwe werkgroep
Naar aanleiding van deze post en de honderden reacties hierop, is bekend geworden dat er een nieuwe werkgroep in het leven geroepen wordt. Dit zal onder andere met het centrummanagement, bewoners en ondernemers van beide pleinen zijn. Ook 't Verswarenhuys is gevraagd om hier zitting in te nemen. Roland en Jeroen grijpen dat met beide handen aan. "Wij gaan al uw reacties daarin meenemen. Nogmaals dank voor het op gang brengen van deze discussie!"