Dolblij is het 'green team'. Laarbeek heeft goud in handen!
Dolblij is het 'green team'. Laarbeek heeft goud in handen! Foto: Gemeente Laarbeek

Heel Laarbeek is trots; een gouden dag!

Algemeen Gemeente

Laarbeek/Slovenië - Trots overheerst. Overal regent het felicitaties. Appjes, telefoontjes en berichtjes op Social Media. Laarbeek is 'de groenste van Europa'. Een titel waar de gemeente met recht trots op mag zijn. De internationale jury was unaniem lovend over Laarbeek: Er is dan ook hard gewerkt: samen met vele actieve vrijwilligers is veel energie gestoken in een mooie juryroute en inspirerende verhalen uit de praktijk. De ontlading was vrijdagavond groot in Slovenië toen het verlossende woord uit de microfoon klonk: "Laarbeek krijgt de gouden medaille!"

De juryleden uit Oostenrijk, België, Tsjechië, Duitsland, Hongarije, Ierland en Slovenië waren onder de indruk:  groen verbindt, is het motto van Beek en Donk. De jury heeft geconstateerd dat dit motto door de gemeente en inwoners zeker wordt waargemaakt. De burgers van Beek en Donk zijn zeer betrokken bij alle gemeentelijke activiteiten en omgekeerd.

Een gouden dag
"Wat een geweldige erkenning voor onze mooie groene gemeente en al die mensen die zich hiervoor inzetten. Want het zijn de mensen die het verschil maken. Een gouden dag", volgens wethouder Tonny Meulensteen. In juli van dit jaar beoordeelde de internationale jury van de Entente Florale Europa Laarbeek op allerlei punten; van het onderhoud van het openbaar groen en recreatie en toerisme tot aan burgerparticipatie. "De Entente Florale is niet meer de wedstrijd die draait om het dorp of de stad met de mooiste en meeste bloemen, zoals dat in het verleden was", gaf juryvoorzitter Martin Wagner uit Oostenrijk daarbij aan. "Tegenwoordig gaat het vooral om het beleid dat een dorp of stad voert op het gebied van groen en duurzaamheid en de betrokkenheid van de inwoners."

Laarbeek schittert in het groen
Laarbeek is toonaangevend op het gebied van groen en duurzaamheid en de manier waarop inwoners hierbij betrokken zijn. In september 2016 werd Laarbeek al gekroond tot groenste gemeente van Laarbeek, bij de jaarlijkse groencompetitie van Entente Florale. Daarbij kende de vakjury het hoogste cijfer ooit toe en een speciale prijs op het gebied van biodiversiteit. Op dit moment is de gemeente ook (met 6 andere gemeenten) in de race voor de trofee van Operatie Steenbreek (uitreiking op 20 september), een landelijke organisatie die als doel heeft om particulieren te stimuleren om hun tuin te vergroenen.

Lees hier alles over de Entente Florale.