Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Vrijwilligerspenning Laarbeek voor Piet Swinkels

Algemeen Algemeen

Laarbeek - Namens het college van burgemeester en wethouders van Laarbeek, heeft wethouder Greet Buter zondag 17 september de Vrijwilligerspenning Laarbeek uitgereikt aan Piet Swinkels. Dit in verband met zijn afscheid als kapitein / voorzitter van het Sint Antoniusgilde Beek en Donk.

Het Sint Antoniusgilde Beek en Donk is een eeuwenoud schuttersgilde. Voor het eerst komt het voor in 1490, in een akte, opgemaakt voor de schepenen van de stad Helmond. Ook de koningsschilden, waarvan het oudste dateert van 1618 zijn bewijzen van de ouderdom, evenals de titels die de bestuursleden dragen. De kapitein die voorzitter is van het gilde, de oude dekens die samen met de kapitein het dagelijks bestuur vormen, de jonge dekens die het bestuur compleet maken, de luitenant die het gilde leidt als het over de straat gaat, de vaandrig die de grote vlag met de beeltenis van de patroonheilige draagt.

De maatschappij is in de loop van de tijd veranderd en het gilde heeft zich waar nodig aangepast aan die veranderingen. Een van die aanpassingen was enkele jaren geleden het openstellen van de Beekse Schut voor vrouwen. Het Sint Antoniusgilde heeft momenteel ongeveer 20 actieve leden en enkele niet geu¨niformeerde leden.

De heer Piet Swinkels is in 1978, toen het gilde weer actief werd, lid geworden van het Sint Antoniusgilde. Hij begon als vendelier. Als zodanig is hij al 39 jaar actief met vendelen bij allerlei gebeurtenissen in en buiten het dorp. Op 3 februari 1983 werd hij als jonge deken lid van het bestuur van het gilde. Daarna werd hij op 7 februari 1990 gekozen tot kapitein / voorzitter van het gilde. De heer Swinkels heeft gedurende 34 jaar veel uren van zijn vrije tijd besteed aan het besturen van het Sint Antoniusgilde. Naast de reguliere bestuursvergaderingen, vergaderde hij ook met andere gilden. Bovendien doet hij al jarenlang het onderhoud van de vlaggenstokken en biedt hij onderdak aan het archief van het gilde. Tijdens de jaarvergadering op 8 februari 2017 legde de heer Swinkels zijn functie van kapitein/voorzitter neer en trad hij uit het bestuur van het gilde. Wel blijft hij actief lid van het Sint Antoniusgilde.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding