Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Latcho Diewes: "Vorig jaar was het een probeersel, nu een blijvertje!"

Algemeen Evenementen

Beek en Donk - Op het evenemententerrein aan de Otterweg in Beek en Donk vond zaterdag 16 en zondag 17 september de tweede editie plaats van het Sinti-festival 'Latcho Diewes'. Opzwepende muziek van rasmuzikanten klinkt vanuit een grote tent. Karakteristieke mannenkoppen en dames met veel bling bling, bevolken het festivalterrein. De sfeer is geweldig, het weer zonnig, het bier voortreffelijk, de goulash pittig en de Sintivrouwen beeldschoon! Wat kan een festivalganger nog meer wensen?

Zaterdag
Bezoekers mogen een kijkje nemen in drie woonwagens. Waico Meinhardt uit Handel geeft uitleg. Hij heeft een antieke Engelse 'Gypsy Caravan'. Een paar maanden per jaar trekt hij daarmee door Nederland. Waar naar toe? "Waar de wind ons heen waait!", grinnikt hij.

In de cateringtent wordt volop gewerkt. Nidja en Trena hebben samen een aantal typische Sintigerechten gemaakt: zuurkool, kleze, goulash, spetsle, kartoffelsalade en noedelsalade. "Pas ruim boven de tweeduizend bezoekers kunnen we in moeilijkheden komen", zeggen ze zelfverzekerd.

Om half drie opent organisator Koekie Wagner het festival met twee woorden "Latcho Diewes!", Fijne dag!, in de taal van de Sinti. De officiële opening is verschoven naar zondag. De Laarbeekse burgemeester verkeert nog elders in het Europese groen.

Het festivalterrein loopt langzaam vol. Veel Sinti, maar ook 'Gadje' (niet-Sinti, burgers).

Zondag
Aan de Broeksteeg tussen Mariahout en Lieshout is een camping ingericht. Eenentwintig wagens staan keurig in carré, waaronder enkele Duitse en een Franse. Hier hebben de Sinti op vrijdagavond bij het kampvuur kaarsjes gebrand voor familieleden die overleden zijn of ziek. Zondagmorgen gaat vanaf hier de bedevaart naar de grot in Mariahout. "Te voet?", vraagt DeMooiLaarbeekKrant aan Wilhelmina uit Maastricht. "Nee, met de wagen", lacht ze. "We geloven van alles, maar niet, dat dat dichtbij is!"

Bij de grot vindt in de ochtend een bijeenkomst plaats, met stemmige Sinti muziek en mooie woorden van Rachai (pastoor) van de Zandt. Koekie Wagner nodigt iedereen uit om een kaarsje te branden. Er zijn zo'n honderdvijftig bedevaartgangers waarvan vijftig 'burgers'.

's Middags stroomt het festivalterrein bomvol. In vergelijking met vorig jaar heel veel mensen van buiten de Sinti gemeenschap. Zij nemen belangstellend een kijkje in de woonwagens of luisteren in de tent naar de virtuoze muziek van bekende bands als De Feigli Prisorband en de zang van Rudy Wagner.

Burgemeester Frank van der Meijden opent de tentoonstelling. Hij is trots op de Laarbeekse Sinti, die zich op deze manier presenteren. "Het is toch weer de beproefde Laarbeekse methode", zegt hij. "Initiatieven, zoals dit verbindingsfestival, die spontaan uit de samenleving opborrelen, worden door ons college krachtig ondersteund." Als dank speldt Koekie de burgemeester de gouden anti-discriminatiepenning op. Ook Rachai (pastoor) van de Zandt wordt onderscheiden voor zijn werk in de Sinti gemeenschap.

Super tevreden
De perfecte organisatie was in handen van Koekie Wagner en de Holland Mediagroep. Koekie's droom heeft dit jaar weer meer gestalte gekregen. Een meerdaags Sintifestival mèt een bedevaart naar Mariahout. En vooral, weg met al die vooroordelen!

Tevreden Koekie? "Super tevreden", weet hij met een brede lach te melden."Ongeveer tweeëntwintighonderd bezoekers, man! Waaronder heel veel burgers! Vorig jaar was het een probeersel, nu een blijvertje!"