De boomkruiper
De boomkruiper Foto: Leo van den Heuvel

IVN wandeling in Mariahout

Algemeen Natuur

Laarbeek - Na de schitterende wandeling op 10 september in de grensgebieden van Lieshout, Aarle-Rixtel en Stiphout, heeft het IVN Laarbeek in deze tijd, waarin ook het 40-jarig jubileum wordt gevierd, weer een nieuwe wandeling in de aanbieding. Deze keer, op zondag 24 september, in een heel ander gebied in de mooie diverse gemeente. En het IVN had dat al ontdekt lang voordat Laarbeek bestond. Want deze club bestreek al alle vier de dorpen, toen nog niemand anders hier aan dacht. Laarbeek avant la lettre.

Het zijn dan ook twee veteranen van het IVN die deze boeiende wandeling leiden. Het vertrek van deze wandeling op 24 september vindt plaats om 10.00 uur bij de kerk van Mariahout, Mariastraat 25. De wandeling duurt tot ongeveer 12.00 uur. Het Ommetje Oost geeft een schitterende afwisseling van akkerbouw en bos. Op de kleinere percelen zit hier en daar een hobbyboer waardoor variatie in begroeiing toeneemt. De Heieindseloop en de Kontloop vormen de blauwe lijn van dit gebied. De wandeling loopt dan ook zoveel mogelijk langs deze wateren. Zij zien op deze tocht ook de restanten van het legendarische Mortelven. Dit is een van de oude natuurgebiedjes van Mariahout, waarvan de oorsprong teruggaat op een oud ven. Het is een zeer afgelegen ven, waar je eerst niet zomaar langs kwam, toen het Ommetje Oost nog niet bestond. Ook is er een oude dekzandrug te zien, waar het veel droger is en waar vuurstenen zijn gevonden. Dus lang geleden woonden hier al mensen. Ook groeit hier nog het klompenpinnekeshout. Het gebied rond de Heieindseweg is al lang geleden ontgonnen in tegenstelling tot andere gebieden hier in de buurt.

Er is van alles te zien op deze wandeling. Natuur en historie. Overblijfselen van de oudste Lieshoutse kerk zitten in het puin bij de Heieindseweg. En een Indiaanse totempaal getuigt van de verbondenheid tussen Mariahout en Canada. Het belooft een boeiende wandeling geworden tegen een decor van stille verlatenheid in het mooie Mariahout. De foto is gemaakt door Leo van den Heuvel. Er is een boomkruiper te zien. Die is ook in deze tijd van het jaar nog te bewonderen, maar je moet goed kijken, want hij heeft een heel goede schutkleur. Des te knapper om deze vogel toch te fotograferen.