DeMooiLaarbeekKrant is live aanwezig bij de uitreiking van de 'Operatie Steenbreektrofee'
DeMooiLaarbeekKrant is live aanwezig bij de uitreiking van de 'Operatie Steenbreektrofee' Foto: MooiLaarbeek
VIDEO

Opnieuw spannende dag voor Laarbeek: kans op 'Operatie Steenbreektrofee'

Algemeen Gemeente

Laarbeek/Krimpen aan den IJssel - Laarbeek kan vandaag opnieuw een mooie prijs winnen: de 'Operatie Steenbreektrofee'. Laarbeek is 1 van de zeven genomineerde gemeenten die kans maken op deze prijs. Naar aanleiding van de 'Entente Florale' heeft de gemeente, in samenwerking met lokale hoveniers en inwoners, o.a. twee initiatieven ontplooid: 'Actie Tegel eruit, Plant erin' en 'Groenstrijd' (wedstrijd nieuwe voortuin .red). Dit valt onder 'Operatie Steenbreek'. Rond 15.30 uur vanmiddag wordt bekend of Laarbeek ook met deze trofee naar huis gaat. 

De genomineerde gemeenten voor deze trofee zijn Alphen aan den Rijn, Eindhoven, Groningen, Laarbeek, Leeuwarden, Leiden en Utrecht. De jury bestaat, onder leiding van voorzitter Wout Veldstra, uit Stefan Vreugdenhil (senior beleidsmedewerker bij de Vogelbescherming), Rik Eweg (lector aan Van Hall Larenstein), Linda IJmker (projectleider IVN Gelderland en Operatie Steenbreek). 

Prijsuitreiking
Vandaag, woensdag 20 september, wordt tijdens de Nationale Groendag in Krimpen aan den IJssel de winnaar bekendgemaakt. Isabelle Diks, Tweede Kamerlid en ambassadeur van Operatie Steenbreek, reikt de prijs uit. De winnende gemeente ontvangt de wisseltrofee en krijgt de nodige media-aandacht.

Doel van de prijs
De Steenbreektrofee wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. Gemeenten die aangesloten zijn bij Operatie Steenbreek kunnen meedingen naar deze prijs. Het doel ervan is om de vele acties die worden uitgevoerd in deze gemeenten in samenwerking met bijvoorbeeld bewoners en bedrijfselven voor het voetlicht te brengen. De ervaring is dat dit weer veel nieuwe inzichten en inspiratie oplevert.

Den Haag
Vorig jaar won de gemeente Den Haag deze prijs. De motivatie van de jury toen om de prijs uit te reiken aan Den Haag was, omdat deze gemeente verreweg de meeste acties had uitgevoerd die tevens tot de verbeelding spraken. Een andere reden waarom de Hofstad deze prijs won, was dat zij met hun acties hadden bijgedragen om het gedachtegoed van Operatie Steenbreek onder de aandacht te krijgen van het grote publiek.