ELI en vv Mariahout strijden dit jaar weer tegen elkaar in de competitie. Ook ASV'33 is ingedeeld in dezelfde klasse
ELI en vv Mariahout strijden dit jaar weer tegen elkaar in de competitie. Ook ASV'33 is ingedeeld in dezelfde klasse Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Laarbeekse voetbalclubs klaar voor het seizoen 2017/2018

Sportnieuws Sport

Laarbeek - Komende zondag half drie. Op de velden staan weer 22 spelers en de scheidsrechter blaast op zijn fluitje. Met een trap tegen de bal wordt ook het nieuwe seizoen 2017/2018 afgetrapt.

Natuurlijk was elke club al wekenlang in voorbereiding, werden er oefenduels gespeeld en stonden de laatste weken in het teken van het bekertoernooi. Maar de meeste spelers en trainers zien het toch allemaal als een voorgerecht voor wat zondag van start gaat. 26 wedstrijden om te bepalen wie zich kampioen mag noemen en wie degradeert. Voor de vier Laarbeekse clubs wordt het ook weer een spannend jaar.

Sparta'25 gaat voor stabiliteit
Derdeklasser Sparta'25 kende vorig jaar een zeer wisselvallig seizoen. Na een goede start dutte de ploeg wat in om uiteindelijk toch nog op een verdienstelijke zesde plek te eindigen. Trainer Willem Aarts beleefde vorig seizoen zijn vuurdoop bij de Spartanen. Dit jaar hoopt hij met zijn ploeg stabieler voor de dag te komen. "We willen meedoen voor de bovenste plekken", trapt Aarts af. "Een periode pakken zou mooi zijn. We zitten in een nieuwe competitie, met voor ons toch wel onbekende tegenstanders. Het is vooraf moeilijk in te schatten wat het gaat worden." Sparta'25 trof vorig seizoen veelal Eindhovense tegenstanders. Nu treft de ploeg onder meer Handel, Boekel Sport en Nijnsel. Aan de voorbereiding zal het in ieder geval niet liggen, vindt Aarts. "We hebben ons heel makkelijk geplaatst voor de volgende ronde van de beker. Liever had ik wat sterkere tegenstanders gehad, maar we hebben ook tegen eersteklasser Deurne geoefend. Zondag starten we tegen Nijnsel." Mooi om te zien bij Sparta'25 is dat twee jonge jongens een plek hebben veroverd in het eerste elftal. Rick van Heijnsbergen (17) en Jeremy Raaijmakers (16). "Daar doe je het uiteindelijk voor. Dat is mooi voor de club, maar ook zeker belangrijk voor de jeugdleiders. Als team hoop ik dat we ons dit seizoen door kunnen ontwikkelen."

Op de fiets naar ELI
Voor het eerst sinds het seizoen 2012/2013 zitten de drie Laarbeekse vierdeklassers, ELI, ASV'33 en Mariahout weer samen in één competitie. Dit levert weer een aantal zeer mooie derby's op, zoals de laatste wedstrijd van het seizoen Mariahout – ELI. Mariahout-doelman Rick van den Heuvel kijkt er nu al naar uit. "Met name de wedstrijden tegen ELI zijn mooi. Het is al iets van vroeger uit die strijd tussen de twee clubs. Toen was het nog veel erger. Het mooie eraan is dat iedereen elkaar wel kent." Van den Heuvel is blij dat hij en zijn ploeggenoten nu niet zover hoeven te rijden. "Naar ELI gaan we altijd op de fiets. Op het veld is het strijd, maar na afloop kunnen we mooi samen de kantine in en wellicht daarna de kroeg." Wat kunnen we van Mariahout verwachten dit seizoen? "Vorig seizoen zaten we in mijn ogen in een minder sterke competitie, maar moesten we toch nacompetitie spelen voor handhaving. Ik mik nu op een plek tussen de zesde en achtste stek. Met name de eerste wedstrijden zijn belangrijk."

ASV'33 slaat nieuwe weg in
Dit seizoen start de competitie twee weken later dan normaal. De KNVB heeft hiertoe besloten zodat clubs minder last zouden hebben in de voorbereiding van spelers die op vakantie gaan. Met de nadruk op zouden hebben. Want Han van Rosmalen, trainer van ASV'33 zag de afgelopen weken telkens jongens gaan en terugkomen van vakantie. "Ik heb in de voorbereiding nog geen enkele keer kunnen spelen met het team dat ik voor ogen heb. Dat maakt het lastig ja. Maar van de andere kant: het is al drie jaar zo, ik weet wat de jongens kunnen. Als iedereen fit is stel ik zondag (ASV'33 start thuis tegen Stiphout Vooruit) de sterkste elf spelers op", legt Van Rosmalen uit. De Aarle-Rixtelse ploeg zag in vergelijking met vorig seizoen enkele ervaren krachten stoppen. "Vanuit de A-jeugd hebben we Kevin van Schijndel erbij gekregen. We zijn een nieuwe weg ingeslagen met heel vele nieuwe jongens. In het begin van het seizoen zullen zij moeite hebben om het tempo aan te kunnen. Maar ik heb er vertrouwen in dat het goed komt." En waar gaat ASV'33 eindigen? "Het is lastig een inschatting te maken. Drie teams zijn vorig jaar gedegradeerd. Ik wil altijd het hoogst haalbare halen, maar als we vier, vijf wedstrijden onderweg zijn, dan kan ik pas echt mijn doelstelling bekend maken."

Verjongd ELI gaat voor handhaving
De derde Laarbeekse vierdeklasser, ELI, begint het seizoen met een uitduel tegen het Eindhovense Wodan. Op 19 november speelt ELI de eerste Laarbeekse derby, uit naar ASV'33, terwijl op 10 december buurman Mariahout op bezoek komt, de enige echte derby zoals ze in Lieshout zelf zeggen. Na vier seizoenen in de vijfde klasse komt de Lieshoutse ploeg nu weer in de vierde klasse uit, na een verdiende promotie die de ploeg zelf afdwong. De ploeg, die onder leiding staat van clubicoon Theo Donkers, zag wel veel ervaren spelers de voetbalschoenen definitief in het vet doen. Met een sterk verjongd team gaat Donkers met zijn ploeg voor handhaving, waarvoor een plek bij de eerste elf ploegen nodig is. 26 duels dus om 3 ploegen onder zich te houden. Hopelijk gaat het ELI lukken. Laat het seizoen 2017/2018 maar beginnen.

Nick Hendriks is in een fel duel verwikkeld met de aanvoerder van DBS
Bryan Bussers in duel om de bal