DeMooiLaarbeekKrant is live aanwezig bij de uitreiking van de 'Operatie Steenbreektrofee'
DeMooiLaarbeekKrant is live aanwezig bij de uitreiking van de 'Operatie Steenbreektrofee' Foto: MooiLaarbeek
VIDEO

'Operatie Steenbreektrofee' gaat naar gemeente Leeuwarden

Algemeen Gemeente

Laarbeek/Krimpen aan den IJssel - Helaas geen 'Operatie Steenbreektrofee' voor de gemeente Laarbeek. De gemeente Leeuwarden ging er woensdagmiddag met deze prijs vandoor. Laarbeek was 1 van de zeven genomineerde gemeenten die kans maakten op deze prijs. Naar aanleiding van de 'Entente Florale' heeft de gemeente, in samenwerking met lokale hoveniers en inwoners, o.a. twee initiatieven ontplooid: 'Actie Tegel eruit, Plant erin' en 'De Groenstrijd' (wedstrijd nieuwe voortuin .red). Ook al heeft Laarbeek niet gewonnen; de jury was wel enthousiast. "De inzending viel op vanwege de grote participatie van het groene bedrijfsleven. Zij zijn een heel belangrijke doelgroep, omdat ze veel invloed hebben op het consumentengedrag."

De genomineerde gemeenten voor deze trofee waren Alphen aan den Rijn, Eindhoven, Groningen, Laarbeek, Leeuwarden, Leiden en Utrecht. De jury bestond, onder leiding van voorzitter Wout Veldstra, uit Stefan Vreugdenhil (senior beleidsmedewerker bij de Vogelbescherming), Rik Eweg (lector aan Van Hall Larenstein), Linda IJmker (projectleider IVN Gelderland en Operatie Steenbreek). 

Prijsuitreiking
Tijdens de Nationale Groendag in Krimpen aan den IJssel werd de winnaar bekendgemaakt. Isabelle Diks, Tweede Kamerlid en ambassadeur van Operatie Steenbreek, reikte de prijs uit. De winnende gemeente, Leeuwarden, ontvangt de wisseltrofee en krijgt de nodige media-aandacht.

Doel van de prijs
De Steenbreektrofee wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. Gemeenten die aangesloten zijn bij Operatie Steenbreek kunnen meedingen naar deze prijs. Het doel ervan is om de vele acties die worden uitgevoerd in deze gemeenten in samenwerking met bijvoorbeeld bewoners en bedrijfselven voor het voetlicht te brengen. De ervaring is dat dit weer veel nieuwe inzichten en inspiratie oplevert.

Den Haag
Vorig jaar won de gemeente Den Haag deze prijs. De motivatie van de jury toen om de prijs uit te reiken aan Den Haag was, omdat deze gemeente verreweg de meeste acties had uitgevoerd die tevens tot de verbeelding spraken. Een andere reden waarom de Hofstad deze prijs won, was dat zij met hun acties hadden bijgedragen om het gedachtegoed van Operatie Steenbreek onder de aandacht te krijgen van het grote publiek.