Wethouder Buter (2e van links) en Paul Verbakel (2e van rechts) planten een boom in het kader van de vernieuwde samenwerking
Wethouder Buter (2e van links) en Paul Verbakel (2e van rechts) planten een boom in het kader van de vernieuwde samenwerking

Vernieuwde samenwerking gemeente Laarbeek en Senzer

Algemeen Gemeente

Laarbeek – Wethouder Buter en Paul Verbakel, directeur Werk en Participatie bij regionaal werkbedrijf Senzer, ondertekenden woensdag 20 september een nieuwe detacherings- en dienstverleningsovereenkomst voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte in Laarbeek.

Professionalisering samenwerking
Met de nieuwe overeenkomst wordt de samenwerking verder geprofessionaliseerd in relatie tot de Participatiewet. De werknemers worden begeleid en aangestuurd door Senzer. Tegelijkertijd voelen zij zich door hun detachering bij de gemeente meer betrokken bij de gemeentelijke organisatie. Wethouder Buter: "Het contract regelt de detachering van 18 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze mensen worden ingezet voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte. Ook komen er 6 leerwerkplekken bij. Op deze manier kunnen mensen werkervaring opdoen die helpt bij het vinden van een baan."

Blij met voortzetting goede samenwerking
De gemeente Laarbeek werkt al lang naar tevredenheid samen met Senzer voor het onderhoud van het openbaar groen. Paul Verbakel: "Senzer feliciteert Laarbeek met de titel Groenste gemeente van Europa. Een topprestatie! Wij zorgen al jaren voor het hoogwaardige onderhoud van het Laarbeekse groen en zijn er trots op dat we zo een bijdrage hebben mogen leveren. Daarom ben ik ook blij dat we de samenwerking de komende jaren kunnen voortzetten. De gemeente laat daarmee zien dat ze belang hecht aan duurzaam groenonderhoud en het bieden van kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt."

Vier doelen
De overeenkomst gaat uit van vier doelen: 1. een stabiel beheer van de openbare ruimte (Senzer is ISO 9001 en ISO 14001 gecertificeerd en is 'Erkend leerbedrijf' en 'Erkend bosaannemer'). 2. Het versterken van een duurzame bedrijfsvoering (Senzer gebruikt duurzame werkmiddelen, zoals elektrisch gereedschap en (deels) transport). 3. Invulling geven aan het 'quotum' van de gemeente Laarbeek (Laarbeek geeft invulling aan een 'inclusievere' organisatie en voldoet aan de quotumregeling van staatssecretaris Klijnsma). 4. Het versterken van de arbeidsparticipatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (binnen de nieuwe samenwerking komen leerwerkplekken in de openbare ruimte voor werkzoekenden, zodat ze werkervaring opdoen en vervolgens uit kunnen stromen naar werk).