Afbeelding
Foto: Martin Prick
FOTO'S

Feestelijke opening 'Plein de Kuiperij' in Lieshout

Algemeen Fotoseries

Lieshout - Wethouder Joan Briels opende zaterdag 23 september 'Plein De Kuiperij' in Lieshout. De jeugd heeft echter al volop bezit genomen van de fraaie nieuwe speeltoestellen. Met lichte tegenzin stoppen ze even. Gewapend met een schaar stellen ze zich op achter het lint. Na het gezamenlijke aftellen, knippen ze met zijn allen het lint aan flarden. Zoiets hoeft een wethouder dus ook al niet meer zelf te doen!

Een fijn plein
Een fijn plein voor jong en oud. Dat was de droom van enkele doortastende dames. Na de sloop van basisschool 'De Fontein', zetten zij zich in, om het speelveld te behouden voor de jeugd. Eén van de initiatiefneemsters was Sandra Garenfeld. "Onze plannen werden steeds ambitieuzer", vertelt Sandra. "Kort samengevat, van grasveld naar speeltuin naar plein PLUS"

Plein PLUS
De PLUS staat volgens Sandra voor de open opzet. Een plek waar iedereen, jong en oud, met of zonder beperking, buurtbewoner of niet, kan samenkomen, terwijl kinderen er spelen. "In samenwerking met Stichting 't Laarhuys' en de firma Kompan, hebben we er voor gezorgd dat ons plein toegankelijk is voor kinderen met een beperking." Trots wijst Sandra op het geasfalteerde circuit. Naast het circuit, op ooghoogte voor een rolstoelgebruiker, spelletjes als 'Vier op een rij', een draaispiraal en een grote bibberspiraal. Kinderen vermaken zich ondertussen op de enorme zandbult. De taludglijbaan om er weer af te komen, lijkt overbodig. Het is veel uitdagender om er met de fiets vanaf te komen.

Het plein is omzoomd met huizen. Aan één kant seniorenwoningen. Die bewoners hebben maar één zorg. Dat de heg voor hun ramen te hoog wordt. "We kijken hier namelijk elke dag live-voetbal", lacht Freek Voorthuysen.

Zelfwerkzaamheid
"Bergen werk zijn er verzet door een groep 'Handige Harries'", zo gaat Sandra verder. "Ook wij als initiatiefnemers, hebben niet stil gezeten. We zochten naar draagvlak bij pleinbewoners, jeugd, gemeente en andere instanties. Soms dachten we dat het hele project 'in duigen zou vallen'. We zijn er doorheen gesleept door de enthousiaste reacties van buurtgenoten, hulp van de gemeente Laarbeek, ViERBINDEN, 't Laarhuys en niet te vergeten onze sponsoren. Onze sponsoractie, The Walk Of Fame loopt nog steeds. Op het toegangspad kan iedereen een tegel kopen."

De dag van de opening
Het is stralend weer. Op het plein is het gezellig. Nellie, van Kuiperstraat nummer 11 schenkt koffie. "Ik ben vandaag ook zeikwijf", lacht ze en wijst op haar voordeur met het opschrift 'Damestoilet'."

Kinderen zijn druk met het timmeren van nestkastjes, of met het doen van leuke spelletjes. Dani van Boxtel (9) vindt de vogelnestschommel super! "Soms luisteren onze ouders wèl naar ons", zegt ze tevreden.

Als wethouder Briels er is begeeft iedereen zich naar het middenterrein. Joanita Segboers spreekt haar dank uit. Twee mensen zet ze nadrukkelijk in het zonnetje, Bas Sinten en Sandra Garenfeld. Haar mooie toespraak bevat een aantal kernachtige uitspraken van 'Loesje'.

Joan Briels sluit op een luchtige manier daar bij aan. De gemeente heeft met heel veel plezier meegewerkt aan dit project. Er moesten nogal wat bureaucratische en financiële hobbels genomen worden. Dat is allemaal gelukt. Hij is vandaag hier voor de feestelijke afronding. Sam van Bussel, jeugdspeler van ELI, vroeg de wethouder om een penaltystip. "Ik heb er zelfs twee voor je meegebracht!", grapt de wethouder. "Ze liggen verstopt op het plein."

Hierna wordt de champagne ontkurkt, gaan de bitterballen in het vet en gaat de barbecue aan. Trotse pleinbewoners vieren samen hun fijne, 'Plein De Kuiperij'.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding