Afbeelding

Laarbeek en Helmond trekken samen op voor 'De Kop van Aarle'

Algemeen Gemeente

Aarle-Rixtel - Wat gaat er toch gebeuren met 'de Kop van Aarle-Rixtel'? Het 21 hectare groot stuk grond dat ingeklemd ligt tussen het nieuwe en oude gedeelte van de Zuid –Willemsvaart en de Bakelseweg in Aarle-Rixtel. Al enkele jaren is de gemeente Laarbeek aan het bekijken wat er ontwikkeld kan worden. Een grote passantenhaven? Horeca met een speeltuin voor kinderen? Uit een onderzoek van bureau Tauw uit Utrecht, in opdracht van de gemeente Laarbeek, blijkt dat men nu vooral gaat kijken naar kleinschalige recreatieve ontwikkeling in het gebied, met de nadruk op de samenhang tussen natuur en recreatie.

Grote commerciële bedrijven toonden geen interesse om mee te denken over de ontwikkeling van de 'Kop van Aarle'. De gemeente Helmond en Waterschap Aa en Maas wel. Afgelopen week zaten ambtenaren van deze twee instanties, samen met die van Laarbeek al met elkaar om de tafel. Gezien de toch wel enigszins pikante situatie tussen Laarbeek en Helmond en dat Helmond mee gaat denken over de ontwikkeling van een stuk Laarbeeks gebied is afgesproken dat het waterschap de trekkersrol op zich gaat nemen van deze drie. Samen willen ze een plan van aanpak gaan samenstellen die begin volgend jaar klaar moet zijn wanneer dan ook de intentieovereenkomst getekend kan gaan worden.

Onderzoeksbureau Tauw sprak met acht partijen over mogelijke deelname aan het project. De Rabobank, Wish Events, gemeente Helmond, Rijkswaterstaat, het Waterschap, de provincie, Iris Vastgoed en Heerenboeren. Met de gemeente Helmond en het waterschap wordt nu verder gesproken over de mogelijke invulling van 'de Kop van Aarle'. Helmond ziet het project als een mooie kans om het gebied van de kop van Aarle ('achtertuin van Helmond') tot aan het centrum van Helmond aan te pakken. Het creëren van natuur en recreatie voor bewoners van de stad. Waterschap Aa en Maas gaat vooral kijken naar het realiseren van een ecologische verbindingszone langs de Aa en het realiseren van beekherstel. De gemeente Laarbeek ziet vooral kansen voor het realiseren van natuur en recreatie en het bevorderen van het toerisme waar de lokale middenstand weer van zou kunnen profiteren.

Daarnaast moet er ook gesproken worden met de provincie en Rijkswaterstaat omdat zij eigenaar zijn van stukken grond in het gebied.