Wim Faassen (l) en Antoine Barten bezig met een uitzending (1993)
Wim Faassen (l) en Antoine Barten bezig met een uitzending (1993)

Omroep Kontakt viert 25-jarig bestaan

Algemeen Algemeen

Laarbeek - Tijd voor een feestje, vinden Adri Vogels en Berend Koenders, respectievelijk voorzitter en programmaleider van Omroep Kontakt. Samen met hen blikt DeMooiLaarbeekKrant terug op de vijfentwintigjarige geschiedenis van de lokale omroep. Tijdens het gesprek wordt bovendien duidelijk wat ze bij Omroep Kontakt onder een feestje verstaan!

Geschiedenis
Voor dit onderdeel roept de voorzitter de hulp in van Berend. "Een rebels clubje ging in 1989 in gesprek met de Gemeente Beek en Donk", zo begint Berend zijn verhaal. "Het waren voormalige radiopiraten, zoals onder andere Ronnie Tijssen, Helio van Zandvoort en ik. We vroegen de gemeente om hulp bij het opzetten van een lokale omroep. De gemeente vertrouwde de voormalige piraten niet helemaal. Er volgden enkele jaren met moeizame gesprekken."

De initiatiefnemers waren niet uit het veld te slaan. Ze bouwden met een aantal vrijwilligers een studio op de Leekbusweg in Beek en Donk. Toen de vereiste zendvergunningen er waren, konden ze op 25 december 1992 hun eerste, live gepresenteerde, programma de ether in sturen. "De officiële naam was BLOK (Beek en Donkse Lokale Omroep Kontakt)."

"We waren niet alleen rebels, maar ook zeer ambitieus", zo gaat Berend onverstoorbaar verder. "We wilden vierentwintig uur per etmaal uitzenden. Collega's van omringende omroepen verklaarden ons voor gek!"

Omroep Kontakt
"
BLOK werd Radio Kontakt. Beek en Donk werd Laarbeek. Leekbusweg werd het oude gebouw van basisschool 't Klokhuis, aan de Otterweg. Radio werd radio, kabelkrant èn TV. Radio Kontakt werd Omroep Kontakt", zo vat Adri samen.

Anno 2017 is Omroep Kontakt gevestigd in het Ontmoetingscentrum aan de Otterweg. Er is een zevenkoppig bestuur, één betaalde kracht en zo'n honderd vrijwilligers. "We hebben een enorme goodwill opgebouwd bij de bevolking van Laarbeek. Iedereen loopt hier zo maar binnen", lacht Adri. "We horen dat onze programma's gewaardeerd worden en merken dat de kijk- en luisterdichtheid groot is, vergeleken met omringende plaatsen".

Feestprogramma
"Om die pioniers van toen te eren, gaan we feesten, samen met de huidige medewerk(st)ers", zegt Adri. "Tevens willen we al die Laarbeekse mensen bedanken, die ons al jarenlang ondersteunen. Ja, pak de agenda er maar bij!"

10 september t/m 10 december: Elke zondag van 12.00 tot 14.00 uur, 14 radioprogramma's over de historie van Omroep Kontakt.
November en december: Drie TV-programma's eveneens over de geschiedenis van Omroep Kontakt. Terugblik op succesvolle acties als 'Licht voor Leo', Recordpoging Ronnie Tijssen en Actie voor Polen.
12 november: Retro-Liedjesfestival met mooie liedjes uit het verleden.
16 december: Receptie en tentoonstelling. Giften worden aangewend om de radiostudio te vernieuwen.
4 februari: Liedjesfestival vanuit De Dreef in Aarle-Rixtel
Carnaval: Vier Dol Dwaze Kontaktdagen in de studio, met live optredens van artiesten en blaasorkesten.
24 maart: van 0:00 tot 24:00 uur Nederlandstalige muziek wederom met live artiesten.
27 mei: Dienstenveiling. De opbrengst is bestemd voor apparatuur van de TV-tak

"Om in de stemming te komen", raadt Adri aan, "kun je alvast luisteren naar oude radioprogramma's via de stream op www.kontaktfm.nl. Hier vind je nog meer over de geschiedenis van onze omroep en ons hele feestprogramma. DeMooiLaarbeekKrant komt regelmatig met nieuws over ons 'feestje'. Tussendoor blijven we Laarbeek voorzien van mooie muziek, objectief en actueel nieuws en zijn we aanwezig bij talloze evenementen om er verslag van te doen! Blijf luisteren, blijf kijken, blijf lezen!"