De nieuwe lijsttrekker van PNL: Bowen Straatman
De nieuwe lijsttrekker van PNL: Bowen Straatman Foto: Joost Duppen

Niet Hans Vereijken maar Bowen Straatman lijsttrekker PNL

Politiek nieuws Politiek

Laarbeek – Na enkele weken bedenktijd heeft Hans Vereijken te kennen gegeven niet voor de vijfde keer in de rol van lijsttrekker van PNL te willen stappen. De belangrijkste reden hiervoor is volgens hem dat Laarbeek toe is aan vernieuwing en verjonging. Zijn advies aan het bestuur van PNL was dan ook om Bowen Straatman als lijsttrekker voor te dragen.

"Broodnodig voor de continuïteit"
En zo geschiedde na overleg in het bestuur. Afgelopen maandagavond steunde de ledenvergadering unaniem het voorstel van het bestuur en werd Bowen Straatman benoemd tot lijsttrekker. "Ik vind vernieuwing een hele goede zaak", licht Vereijken desgevraagd toe. "Er draaien veel mensen al lange tijd mee en velen hebben in verschillende colleges gezeten. We moeten verder kijken dan nu, dat geldt voor mijzelf, voor de partij en voor de lokale politiek. Verjonging en verversing is broodnodig voor de continuïteit."

De nr. 1 op de lijst
'Bowen heeft zich al ruimschoots bewezen als raadslid, heeft als bestuurskundige de uitgelezen opleiding en daarnaast ook al werkervaring bij BMC, het grootste adviesbureau in Nederland voor gemeenten', luidt het door PNL afgegeven persbericht. "Ik vind Bowen heel ambitieus", vervolgt Vereijken, "hij heeft de afgelopen vier jaar al veel tijd gestoken in de lokale politiek en is ook bereid er heel veel tijd in te blijven stoppen. Daarnaast heeft hij echt een uitgesproken achtergrond en in zijn werk bij BMC ziet hij overal van alles. Vaak zie je dat mensen die bestuurskunde hebben gestudeerd uitvliegen maar Bowen kiest heel bewust voor Laarbeek. Dat vind ik heel aansprekend en dat maakt hem bijzonder geschikt voor de rol van lijsttrekker. En niet geheel onbelangrijk; hij weet zijn punt te maken en is goed bekend onder de lokale bevolking."

"Ik heb er ontzettend veel zin in"
De nieuwe lijsttrekker zelf is behalve ontzettend blij ook een beetje beduusd. "Het is nog een klein beetje onwerkelijk allemaal. Nadat ik unaniem werd gekozen, bedacht ik me 'oh nu is het echt'. Het is juist de unanimiteit en de positiviteit van iedereen binnen de partij die me heel erg heeft verrast. Alle leden staan erachter, daar word ik heel blij van." Op de vraag of hij lang na heeft moeten denken om de lijst van PNL aan te gaan voeren, geeft Bowen helder antwoord; "ik had zelf al over dit scenario nagedacht en met mijn vriendin de consequenties van een eventueel lijsttrekkerschap besproken. Je bent wel hét gezicht van de partij en richting de verkiezingen zal het steeds drukker worden. Toen de vraag vanuit PNL kwam, kon ik daarom gelijk 'ja' zeggen. Ik heb er ontzettend veel zin in."

Of en zo ja, wat voor een rol Vereijken gaat vervullen bij PNL is nog niet duidelijk. "We zijn de afgelopen weken druk geweest met deze ontwikkeling. We moeten het stokje doorgeven anders verspeel je misschien kansen. Gaandeweg zal duidelijk worden wat mijn rol zal zijn, daar zijn we nu nog niet mee bezig. Ik heb altijd gezegd dat ik er ben wanneer er een beroep op me wordt gedaan en dat blijft zo. Ik ben echt niet weg", besluit Vereijken.