Afbeelding

"AED-netwerk ook noodzakelijk in buitengebied"

Algemeen Gezondheid

Beek en Donk - Met de aanschaf en plaatsing van een AED-apparaat en een cursus voor de vrijwilligers is sinds kort het AED Netwerk van Laarbeek weer een stuk verder uitgebreid. Een deel van het buitengebied van Beek en Donk (Broekkant, richting Gemert) is nu ook verzekerd van vrijwilligers die in actie komen als er een persoon een hartstilstand krijgt.

Het AED-apparaat hangt bij Schapenboerderij de Lange Vonder en Tanja Verbakel is een van de initiatiefnemers die haar buurtgenoten mobiliseerde om zich als vrijwilliger aan te melden. "Wij hadden hier nog geen AED hangen en op feestjes heb je het er met je buren wel eens over. Een tijd terug is hier een fietser onwel geworden en dan ga je toch nadenken. Toen zeiden we al mocht de mogelijkheid zich voordoen dan gaan we stappen ondernemen."

Verbakel klopte aan bij Joep van Dijk van AED Alert Laarbeek. De stichting hielp Verbakel en haar buurtgenoten. De aanschaf van de kast en de cursus voor de vrijwilligers werd mede mogelijk gemaakt door de stichting, gemeente, dorpsraad en het ondernemersfonds. "De cursus was leerzaam", legt Verbakel uit. "De meesten weten er wel iets van omdat ze een eigen bedrijf hebben, maar toch pik je nog dingen op. We hebben nu gezien waar de kast hangt, hopelijk hebben we hem nooit nodig."

Of dat daadwerkelijk zo is, valt nog te bezien. Volgens Joep van Dijk zijn er in Beek en Donk gemiddeld zo'n zes meldingen per jaar. "We hebben in Laarbeek een hele goede dekking. In de binnengebieden is het honderd procent en we zijn blij dat we nu ook langzaamaan in de buitengebieden meer dekking krijgen. Dat is erg prettig. Want in buitengebieden zijn de aanrijtijden van ambulances toch langer. Dus een AED-netwerk is daar ook noodzakelijk."

De doelstelling van AED Alert Laarbeek is om binnen zes minuten bij het slachtoffer te zijn. "Wil je enig succes boeken met reanimeren, dan is dat nodig. Reanimeren blijft het belangrijkste", legt Van Dijk uit. "Laarbeek is dan ook opgedeeld in zesminuten-zones van vrijwilligers en AED-apparaten." Op het moment dat iemand onwel wordt en er een melding naar 112 gaat, gaat ook het AED-netwerk zijn werk doen. Mensen binnen de zes minuten zone die zich aangemeld hebben als vrijwilliger krijgen een sms. De helft wordt direct naar het slachtoffer gestuurd, de andere helft krijgt de melding om eerst het (dichtstbijzijnde AED-apparaat te gaan halen. "Na zes minuten wordt de kans op succes per minuut met tien procent kleiner", legt Van Dijk nog maar eens de noodzaak uit. "Mijn grote drijfveer om hieraan mee te helpen, is dat mijn vrouw zelf een hartstilstand kreeg. Per toeval kwam er iemand bij. Met dit systeem sluit je toeval uit."

Dankzij het grote Laarbeekse netwerk is er ook veel steun onderling. "Met dit netwerk sta je er nooit alleen voor", benadrukt Van Dijk. "Als je zoiets begint is niet alles leuk, maar succes is wel de grote motivator." Nu in alle vier de Laarbeekse kernen de dekking is ingericht wordt gekeken naar het buitengebied. In een aantal keren is het al zover. "In andere buitengebieden willen we ook zeker gaan kijken. Zeker als er genoeg vrijwilligers zijn. Want zonder vrijwilligers kunnen wij niets."

Informatie over het AED-netwerk is te verkrijgen via www. aedalertlaarbeek.nl of via de netwerkcoördinatoren: voor Aarle- Rixtel; Jolanda van Mierlo 06-52660705. Voor Lieshout/ Mariahout; Monique Hubrechsen 06-38775775. Voor Beek en Donk; Joep van Dijk 06-46970485.