Archieffoto
Archieffoto Foto: Martin Prick

Voortaan veilig fietsen van Oranjebrug naar Bavariabrug

Algemeen Verkeer

Laarbeek – Het was één van de vele goede ideeën van de jeugdgemeenteraad van Laarbeek afgelopen jaar: het oplichten van de markeringsstrepen op het fietspad tussen de bruggen van Beek en Donk en Lieshout met als doel het veiligheidsgevoel van gebruikers van het fietspad te vergroten. Het college besloot daarom het glow in the dark project, dat door het werkgroepje Verkeer was bedacht en uitgewerkt, te 'belonen' met een financiële bijdrage van €12.800,-.

Optimaal resultaat
In een eerder stadium werd al lichtgevende verf besteld om dit project ten uitvoer te kunnen brengen maar deze verf bleek nauwelijks effect te hebben. "De verf werkte slechts 1 à 2 uur en miste daardoor het doel", licht burgemeester Frank van der Meijden toe. "We gaan voor een optimaal resultaat. Vandaar dat we als college hebben besloten deze verf af te nemen en voor een nog nader te bepalen project te gebruiken en subsidie te verlenen voor een duurzamer alternatief."

FloWithDGlow
Inmiddels heeft het college een subsidie verleend aan stichting ViERBINDEN ten behoeve van het aanbrengen van zogenaamde 'FloWithDGlow' markeringsstrepen. "Dit zijn witte markering strips die zichzelf opladen bij dag- en bij kunstlicht, zelfs in bosrijke gebieden", legt Van der Meijden uit. "De strepen meten 30 bij 10 centimeter en geven maar liefst 8 tot 12 uur reflectie. Bovendien vergen ze geen onderhoud, zijn ze vandalismebestendig en eenvoudig te verwijderen."

Toekomst
"We zijn ontzettend benieuwd hoe dit gaat uitpakken", besluit Van der Meijden. "Het is een prachtidee dat we voor nu over de 2,5 kilometer van dit fietspad gaan invoeren." Of het idee – bij succes – op meerdere plaatsen in Laarbeek toegepast zal gaan worden, daar kon Van der Meijden nu nog geen antwoord op geven.