Gratis cursussen voor Laarbeekse vrijwilligers en mantelzorgers

Algemeen Algemeen

Laarbeek - ViERBINDEN Mantelzorgondersteuning en Vrijwilligerswerk organiseren de ViERBINDEN Academie. Het doel van deze Academie is het bieden van leuke en leerzame cursussen/ workshops/ informatieavonden voor alle Laarbeekse mantelzorgers en vrijwilligers (of hun organisatie).

De aanbieders van de ViERBINDEN Academie bieden deze vrijwillig aan en de deelnemers hoeven niet te betalen. Dit is een principiële keuze. Niet omdat het niets mag kosten, maar omdat wij ervan overtuigd zijn dat we met zijn allen heel veel kennis en kunde hebben en bereid zijn deze te delen met elkaar. Bij de volgende trainingen/cursussen/informatieavonden is er nog plaats:

Training Signaleren en doorverwijzen van Laaggeletterdheid
ViERBINDEN staat ervoor dat iedereen mee moet kunnen doen, beheersing van de taal is daarbij onmisbaar. Tijdens deze training leer je meer over het onderwerp laaggeletterdheid (de feiten en cijfers), hoe je laaggeletterdheid kunt herkennen, hoe je dit kunt bespreken en hoe je kunt doorverwijzen naar hulp en begeleiding. Gedurende de hele bijeenkomst is er ruimte voor het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen.

Datum en tijd: 31 oktober van 19.30 tot 21.30 uur.

Voorlichting Bewindvoering
Bewindvoering is het behartigen van de financiële belangen van personen die dit zelf niet (meer) kunnen. Het is een zogenaamde beschermingsmaatregel en wordt daarom ook wel beschermingsbewindvoering genoemd. Deze maatregel is niet alleen bedoelt voor mensen met schulden, maar ook voor hen die het moeilijk vinden om met geld om te gaan. Moeite hebben met het op de juiste manier besteden van hun geld of, vanwege problemen op geestelijk vlak, financiële problemen hebben opgelopen of dreigen op te lopen. Bewindvoering wordt nog vaak gezien als iets dat los staat van de rest. Als iets externs. Het tegendeel is echter waar. Nauwe samenwerking tussen alle betrokken partijen is juist van essentieel belang. Tijdens deze voorlichting wordt uitgelegd over wat bewindvoering is en wat een bewindvoerder kan, en juist ook niet kan en hoe we samenwerking kunnen optimaliseren.

Datum en tijd: 2 november van 20.00 tot 22.00 uur.

Training Spreken in het openbaar
Hoe kom jij over op anderen? Hoe is je houding, wat straal je uit en wordt de kern van de boodschap daadwerkelijk overgebracht? Dit zijn vragen die in deze training aan bod zullen komen. Tijdens de eerste bijeenkomst worden er praktische tips en handvaten gegeven die in de tweede training in de praktijk worden toegepast.

Datum en tijd: 9 en 16 november van 19.30 tot 21.30 uur.

Verwenmiddag
Samen met een aantal enthousiaste dames organiseert de ViERBINDEN academie dit seizoen verwenmiddagen en -avonden. De volgende workshops en behandelingen worden aangeboden: Energetische healing door Maria Hendrix; Reiki stoelbehandeling door Nicole van Klei; Ontspannen voetmassage door Marleen Maas; Handmassage door Truus Kuijten; Schilder workshop door Misrie van Rixtel; Bloesemremedies door Suzanne Verheijen.

Elk half uur worden er behandelingen gegeven. Je kunt je inschrijven op dit aanbod, maar je mag ook vrijblijvend binnen lopen.

Datum en tijd: 13 november van 13.30 tot 16.30 uur, Ontmoetingscentrum Beek en Donk.

Training Omgaan met autisme in de praktijk
Een training voor iedereen die beroepsmatig of als vrijwilliger te maken krijgt met kinderen en volwassenen met een autismespectrumstoornis (ASS). Als u in uw werk in contact komt met kinderen of volwassenen met een autismespectrumstoornis, dan kan kennis hierover u helpen om de ander beter te begrijpen en te begeleiden. Het herkennen van autisme en weten wat het voor iemand betekent om autisme te hebben, helpt u bij een autismevriendelijke benadering. Ook kan het aanpassen van uw communicatie leiden tot meer begrip en een beter contact. Soms zijn er aanpassingen nodig in benadering, omgeving of in een groep, waardoor het maken van afspraken beter verloopt en er sprake is van meer wederzijds begrip. In de training 'Autisme in de praktijk' komen bovenstaande punten allemaal aan bod.

Datum en tijd: 14 en 28 november van 19.30 tot 22.00 uur.

Alle informatieavonden, trainingen en cursussen worden gehouden in een van de dorpshuizen van ViERBINDEN. Aanmelden of meer informatie? Neem contact op via emailadres vrijwilligerswerk@vierbinden.nl of mantelzorg@vierbinden.nl of via telefoonnummer 0492-328800.