Afbeelding

JOTA-JOTI weekend bij Scouting Beek en Donk

Algemeen Algemeen

Beek en Donk - Dit weekend staat de Scouting, waaronder de club in Beek en Donk, in het teken van JOTA-JOTI. Deze afkortingen staan voor Jamboree On The Air en Jamboree On The Internet. Voor de leden van Scouting Beek en Donk betekent dit een weekend plezier.

Ze gaan old-school via amateurradio zenden naar scoutinggroepen over de hele wereld. Daarnaast is er ook een chatprogramma mIRC, waarmee ze via een groepchats contacten leggen met andere scouts. Dit levert gesprekken op over hobbies, scoutingactiviteiten, maar ook regelmatig hilarische onderwerpen. Dat is niet gek als je de hele nacht door blijft kletsen.

Het mooie aan Scouting Beek en Donk is de vrijheid die wij de kinderen meegeven. Zo zit een groot deel van de groep tijdens JOTA-JOTI games te spelen. De Scouting ziet dit ook als contact leggen met anderen, alleen dan via een alternatieve route. Een route die onder jongeren populairder is. Uiteindelijk zie je alle leden achter de amateurradio belanden, met als resultaat dat de hele groep deelneemt aan de moppentap-wedstrijd die ze over de zender voeren. Bij groepen uit de regio Gemert-Helmond-Veghel, besluiten ze soms ook om fysiek even bij hen een kijkje te nemen.

Bij de JOTA-JOTI hoort ook een zogenaamde JOTA-toren (zie foto). De uitleg is simpel: een toren waar ze de antenne voor de zendapparatuur in hangen. Aangezien ze dit jaar een beperkt aantal balken tot hun beschikking hadden, hebben ze een nieuw ontwerp gemaakt. Het is een concept van een katapult. Een stevige basis met een draaiende as, stelt de Scouting in staat een lange paal recht overeind in de lucht te plaatsen. Aan deze toren met een hoogte van bijna 10 meter bevestigen ze de zendmast waarmee ze wereldwijd kunnen zenden. Zo hebben ze in het verleden eens contact gehad met een scoutinggroep uit Nieuw-Zeeland. Daarnaast hebben ze via hun netwerk een kraan geregeld. Hiermee kunnen ze met Scoutinggroepen binnen Nederland contact leggen.

Dit artikel geeft voor Beek en Donkenaren een beeld van wat er tijdens het JOTA-JOTI weekend bij de scouting gebeurt. Plezier en contact leggen met andere scoutinggroepen staat centraal. De Scouts, RaSa's en Pivo's zijn het hele weekend aanwezig. De kinderen tot 11 jaar, die bij de Bevers en Welpen zitten, nemen zaterdagochtend deel aan de JOTA-JOTI.

Iedereen die meer wil weten of nieuwsgierig is naar de zendapparatuur, is vanaf vrijdagavond 20 oktober 19.00 uur tot zondagmiddag 22 oktober 12.00 uur welkom.