Onthulling van het Veteranenplaquette op 6 november 1993 door burgemeester Reuver
Onthulling van het Veteranenplaquette op 6 november 1993 door burgemeester Reuver

25e Laarbeekse Veteranendag

Algemeen Evenementen

Laarbeek - De tweede zaterdag van november heeft zich ontwikkeld tot de Laarbeekse Veteranendag. De Laarbeekse Veteranendag, dit jaar op zaterdag 11 november, wordt georganiseerd door Vereniging de Laarbeekse Veteranen in nauwe samenwerking met de Gemeente Laarbeek.

De Laarbeekse Veteranen begonnen op 6 november 1993 met de feestelijke onthulling van het Veteranen plaquette in het gemeentehuis door de toenmalige waarnemend burgemeester De heer J.H.F. Reuver. Dit jaar is het dus de 25e keer dat de Laarbeekse Veteranendag wordt gehouden. Deze dag bestaat uit twee delen.

Vanaf 11.30 uur is er een ontvangst voor alle belangstellenden uit Laarbeek in het Gemeentehuis van Laarbeek waar om 12.00 uur een openbare herdenkingsbijeenkomst plaatsvind van alle gesneuvelden en later overleden Laarbeekse Veteranen. Deze herdenkingsdienst is goed te plaatsen in een deel van het Veteranenmotto; 'Erkennen, Waarderen en Zorg'. Na het welkomstwoord van de voorzitter van de Veteranen Vereniging, de heer Bert Pellegrino, en toespraak van de Laarbeekse Burgemeester, de heer Frank van der Meijden, zal er een overweging worden uitgesproken door de Humanistisch Raadsman overste Jan Smit.

Gelijktijdig zal er op het Nederlands Ereveld Candi te Semarang in Indonesië namens de Laarbeekse Veteranen een krans worden gelegd door de Oorlogsgraven Stichting. Tijdens de rozenceremonie wordt bijzondere aandacht besteed aan de dit jaar overleden veteranen en leden van de vereniging, ook hun nabestaanden zijn van harte welkom. Deze herdenkingsbijeenkomst zal muzikaal worden opgeluisterd door het klarinet trio 'El Viento', dit jaar versterkt door een zanggroep. Ook gaat trompettist Nick Heesakkers de reveille en de taptoe ten gehore brengen.

Vanaf 14.00 uur is er een Veteranenreünie voor alle Laarbeekse Veteranen. Deze vindt plaats in café/zaal De Tapperij in de Kerkstraat te Beek en Donk. Deze reünie kan men zien als uitvoering van het tweede deel van het Veteranenmotto, het VBB, wat inhoud; 'Vinden, Binden en Boeien'.

De middag wordt ondersteund door het Vfonds (Het fonds voor Vrede, Veiligheid en Veteranenzorg).

Niet alle Laarbeekse Veteranen zijn lid van de Vereniging en vanwege de Wet op de privacy zijn veel van hen dan ook onbekend en daarmee ook moeilijk te 'vinden'. De gemeente Laarbeek helpt hierbij een handje door met de uitnodiging van de herdenkingsbijeenkomst ook een uitnodiging voor deze reünie mee te sturen. Tijdens dit gezellig samenzijn met veteranen van verschillende missies wordt een fotopresentatie van verschillende inzetgebieden getoond en liggen er enkele historische boeken van de Laarbeekse Veteranen ter inzage. Ook kan men informatie krijgen over de mogelijkheden die er zijn ter begeleiding van veteranen en hun relaties die problemen ondervinden bij de verwerking van hun ervaringen. Ook Veteranen en hun relaties die geen lid zijn van de Vereniging kunnen zich tot 3 november inschrijven voor het middagprogramma, via het mailadres; veteranenlaarbeek@gmail.com.

Het middagprogramma wordt traditioneel afgesloten met een Indisch buffet. Hiervoor wordt een eigen bijdrage gevraagd van €10,00 voor leden en €12,50 voor niet-leden. Vermeld bij aanmelding: uw naam, uw leger of registratienummer en de naam van uw relatie. Na de aansluitende betaling is uw aanmelding compleet. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de secretaris van de Laarbeekse Veteranen: veteranenlaarbeek@gmail.com of bel naar: 0492-382674.