Leon van der Zanden
Leon van der Zanden Foto: Nelly de Groot-Cooijmans
RECENSIE

Volop passie met Leon van der Zanden in Ons Tejater

Algemeen Recensie

Lieshout - Voor een bijna uitverkochte zaal trad Leon van der Zanden afgelopen vrijdag 20 oktober op in Ons Tejater in het Dorpshuis. Het was niet voor het eerst dat Leon in Lieshout op het podium stond. Met een try-out van zijn cabaretprogramma Kameleon vermaakte hij dit keer het publiek uitstekend. Zoals in de vooraankondiging stond vermeld lijkt zijn programma van toevalligheden aan elkaar te hangen, maar toch blijkt elk onderdeel al vooraf gepland.

Zijn mimiek is fenomenaal. Zonder woorden komt hij een heel eind. Maar ook met woorden is hij een waar kunstenaar. Voeg daar nog aan toe dat hij voortdurend interactie heeft met de zaal en je hebt een geslaagde avond. Hij begon met tromgeroffel als symbool voor de terugkeer naar zijn roots in Afrika. Een enorme penis bleek verstopt achter de trommel en zorgde voor hilariteit op de tribune. Afwisselend waren de onderwerpen van gesprek; luchtig en serieus. Met een moeder bij de Pinkstergemeente kan het niet anders of je bent zelf ook vrolijk van aard. Toch ging een groot deel van zijn optreden over het verzorgen van de dienst bij iemands overlijden. Dan plots ging het over auto's, over seks met mensen met een beperking, over kleren kopen en over een duur horloge.

Dat hij als Helmonder vroeger met zijn club Mulo in Lieshout bij ELI kwam voetballen, deed het natuurlijk goed in de zaal. Passie, daar draait het om en niet om het grote geld waarvoor de voetballers tegenwoordig schijnen te kiezen. Hij was zeer actueel en ook de Lieshoutse kien-ouderen kwamen er niet zonder een kwinkslag vanaf. Het leek of hij alles ter plekke verzon wat hij bracht. Zat je op de eerste rij, dan was je ook nu weer de klos. Het was een geweldige avond, daar was ieder het na afloop over eens.

Nelly de Groot-Cooijmans