Logo mooilaarbeek.nl
Kunst en Cultuur

Lezing over Heidense resten

Beek en Donk - In het Ontmoetingscentrum van Beek en Donk wordt maandag 30 oktober om 20.00 uur een lezing gehouden over Heidense resten in Christelijk Europa.

De lezing wordt gehouden door Ton Spamer. Hij studeerde geschiedenis in Utrecht en doceerde dit vak aan het Peelland-College in Deurne. Hij geeft cursussen en lezingen over geschiedenis en kunst en publiceerde o.a. over Deurne in de Brons- en Ijzertijd, de Willibrordusparochie in Deurne van 700-1800, over Deurnese toponiemen 721-1900, het vroeg-middeleeuwse Deurne van 700-1300 en in Duitsland over het laat-middeleeuwse kleinstedelijk patriciaat. Hij is oprichter/redacteur van Durni-num, een fonds voor cultuurhistorische publicaties over Deurne.

Heel Europa is overdekt met kerken, kloosters, kapellen, wegkapelletjes en kruisen, kruiswegstaties en beelden. Overal in Europa kun je paters en nonnen zien rondlopen. Overal kun je kerkklokken horen luiden. Allerlei organisaties hebben of hadden tot voor kort het woord 'christelijk' of 'katholiek' voor hun naam staan. Heel Europa lijkt door en door christelijk. Bij nadere beschouwing blijken zich echter in en bij kerken en kloosters vreemde dingen te bevinden: een jezuskind met een baard, een gestorven Christus met vrouwenborsten, beelden met een intieme verhouding tussen Jezus en Maria Magdalena, erotische figuren op kerkmuren, heidense dansen rond heidense overblijfselen voor de kerkdeur en nog veel meer. De gekruisigde Christus wordt nog heel lang omgeven door heidense symbolen. Katten en paarden werden gebruikt voor het afweren van onheil. Labyrinten in kerkgebouwen blijken de opvolgers van rituele danspatronen. De H. Anna bestond niet en was de gekerstende heidense moedergodin. Christelijke gebruiken zijn doordrenkt met magie. Hoe christelijk was Europa eigenlijk?

Aan de hand van schitterende beelden gaat u op reis door 6000 jaar magie en mysterie. Deze lezing begint om 20.00 uur en is voor de leden van de heemkundekring gratis te bezoeken. Niet-leden betalen een kleine bijdrage van € 2,50.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>