Afbeelding

Geslaagd jeugdweekend Sint Margaretha Gilde

Algemeen Jongeren

Aarle-Rixtel - Voor de 6e keer werd het jeugdweekend van het Sint Margaretha Gilde gehouden. Dit was georganiseerd door de jeugdcommissie en enkele ouders en vond afgelopen weekend plaats. Op zaterdag vertrokken de deelnemers naar pretpark Toverland in Sevenum, wat helemaal in Halloweensfeer was omgetoverd.

De jeugd vermaakte zich opperbest met de enge attributen en spellen in het pretpark. Na een mooie dag vertrokken ze in de avond naar het Gildepaviljoen in Aarle-Rixtel waar ze bleven slapen, met de nodige verhalen die ze die dag hadden meegemaakt.

Op zondag was het al vroeg uit de veren voor het ontbijt en het programma van die dag. Tom van de Heuvel was uitgenodigd om de jongens het jongleren bij te brengen, en dat dit niet gemakkelijk is konden ze zelf ervaren. Ook was er een spel 'spikebal', wat een mooi spel was om te spelen. De middag stond in het teken van het schieten om het jeugdkoningschap. Afgaande koning was Lars van Stiphout, na een leuk jaar als koning.

De nieuwe vogel werd bevrijd van alle kwade geesten. Hierna kon het schieten beginnen, onder leiding van Gerard van Ganzenwinkel. Alle jeugdleden schoten mee voor het koningschap, en dat men niks weggaf was wel duidelijk, het ging er fanatiek aan toe. Dat de vogel zoveel weerstand bood hadden ze vooraf niet kunnen denken, ruim 2 uur was er nodig voor het zover was.

De luchtbuks waar ze mee schoten begon warm te lopen, en op een gegeven moment zat de veer vast en was het over en uit.

Een gildebroeder die thuis lekker aan de koffie zat, moest de reserve luchtbuks brengen, zodat het schieten verder kon gaan. Dat elk geweer anders is bleek wel met de eerste paar schoten die behoorlijk mis waren.

Het was Teun Gijsbers die het laatste schot plaatste en koning werd van de jeugd. De installatie werd door koning Toon Thijsen gedaan, en als aandenken werd er een schildje opgespeld op zijn gildevest. De vendelgroet werd gebracht door zijn broer Dirk, met ondersteuning van de jeugdtamboers.

Daarna was er nog gelegenheid om de kersverse koning te feliciteren, en werden de ouders en jeugdcommissie bedankt voor het mooie en gezellige weekend.