Afbeelding

Inwoners Laarbeek verdeeld over overlast kattenpoep

Algemeen Dieren

Laarbeek - Onlangs vroeg TipMooiLaarbeek de inwoners van Laarbeek of zij overlast ervaren van kattenpoep en polste tegelijkertijd of zij iets voelen voor het invoeren van een boete voor overlastgevers. De inwoners blijken verdeeld. Iets minder dan de helft ervaart (soms) overlast. Een zelfde percentage (45%) heeft geen last van kattenpoep.

"Zo vies wanneer ik mijn tuin wil doen"
Van de mensen die geen overlast ervaart geven velen als toelichting dat een kat zijn uitwerpselen begraaft of bedekt: "een kat is heel zuiver, maakt een kuiltje, poept en gooit het kuiltje weer dicht, dus hier kun je nooit 'in gaan staan' zoals je dat wel bij hondenpoep kunt", legt één van de respondenten uit. Degenen die wel overlast ervaren, hebben daar voornamelijk last van in hun eigen tuin. "Zo vies wanneer ik mijn tuin wil doen en de poep van iemand anders zijn huisdier op moet ruimen. Heb ik veel meer last van als van hondenpoep", benoemt iemand de overlast. Wie er verantwoordelijk is voor de overlast, daar zijn de Laarbekenaren eensgezinder over. Volgens 78% is dat de eigenaar en volgens 9% zowel de eigenaar als de gemeente.

"De vervuiler betaalt"
Een gemeenteraadslid uit Tilburg wil dat er een boete van €400,- komt voor de eigenaar van de kat bij overlast. De respondenten werd in de enquête gevraagd of zij dit voorstel ook iets vinden voor Laarbeek. Eén derde van de Laarbeekse inwoners is het hier (zeer) mee eens. "De vervuiler betaalt" en "Hondenbezitters mogen ook niet overal hun hond uitlaten", stellen zij. Er worden overigens ook diverse kanttekeningen geplaatst bij de haalbaarheid van het plan en de hoogte van het bedrag: "Degene welke de overlast veroorzaakt zal daar ook zijn verantwoordelijkheid voor dienen te nemen. Dus bij overlast hiervoor handhaving toepassen. Maar of dit dan €400 moet zijn vind ik wel wat al te gortig en niet in verhouding tot de veroorzaakte overlast" zegt bijvoorbeeld iemand die het eens is met het voorstel. Meer respondenten (ruim 40% ) zijn het overigens niet eens met het invoeren van een boete. Daarvoor lopen de redenen uiteen van "je kunt niet achterhalen van wie de kat is", tot "moeten we ons hier nu druk over maken" en "zorg eerst maar dat de hondenpoepkwestie opgelost wordt".

In Laarbeek zal voorlopig geen sprake zijn van een boete. Volgens een woordvoerder van de gemeente is er geen beleid over overlast door kattenpoep. "Daar zou dan eerst door de gemeenteraad beleid op vastgesteld moeten worden. Vooralsnog staat het onderwerp niet op de agenda."