De Beek en Donkse kermis (archieffoto 2015)
De Beek en Donkse kermis (archieffoto 2015) Foto: Daphne van Leuken

Veel discussie over kermis in Beek en Donk, maar weinig eensgezindheid

Algemeen TipMooiLaarbeek.nl

Beek en Donk – 'Een oliebol, een loempia of een visje' en 'traditie'. Eten en een gewoonte lijken belangrijkere redenen te zijn voor een bezoek aan de Beek en Donkse kermis, dan de sfeer en gezelligheid die op een dergelijk evenement horen te heersen. Laarbeeks grootste kermis op het Piet van Thielplein, het Heuvelplein of een andere locatie in Beek en Donk? TipMooiLaarbeek deed onderzoek naar aanleiding van een discussie die al jaren speelt en onlangs via Facebook opnieuw opgelaaid werd.

Horeca-aanbod
De huidige locatie, het Piet van Thielplein, scoort niet hoog (1 op de 5 vindt dit een goede locatie) in het onderzoek dat recent werd gedaan. Volgens de respondenten is de opstelling van de kermis overzichtelijk en mooi. Er zijn voldoende attracties en er is genoeg ruimte. Maar het ontbreekt de kermis aan voldoende horeca vindt 41%. "Een gemis dat er niet meer leven is," laat een van de ondervraagden weten. De keuze aan horeca is beperkt op het Piet van Thielplein. Herberg 't Huukske is gelegen op loopafstand en trekt nog redelijk wat bezoekers, maar de drukte van jaren geleden, toen de Kapelstraat nog deels werd afgesloten om er een tent te plaatsen, is niet meer.

Traditie/verplichting
Het bezoek aan de kermis lijkt voor velen dan ook een 'moetje'. De helft van de respondenten geeft als reden aan een bezoek te plegen omdat het voor hen een traditie is. Andere belangrijke redenen, die bij een kermis horen, scoren niet hoog. De attracties (17%), horeca (11%) en de sfeer en gezelligheid (23%) zijn geen grote reden om langs te gaan op de Beek en Donkse kermis. Andere redenen zijn dat wel, waaruit wederom blijkt dat velen het ervaren als een soort verplichting: "De kermis is niets bijzonders. Het is dat het leuk is voor de (klein)kinderen, want anders was ik niet gegaan."

Hinder voor middenstand
Niet elke winkelier is tevreden met de huidige locatie. Althans, het was 't Verswarenhuys op het Piet van Thielplein die de nieuwe discussie op gang bracht. Dat de winkeliers hinder ondervinden moge duidelijk zijn uit een van de vele reacties: "Ik doe mijn boodschappen die week buiten Beek en Donk omdat er niet geparkeerd kan worden. Bij de andere supermarkten in Beek en Donk is het dan te druk." 47% van de deelnemers aan de enquête erkent dat het overlast geeft voor de winkels op het plein.

Mogelijke oplossingen
Het meningsverschil bij de Laarbeekse burger zit met name in de vraag welke locatie het best geschikt is voor de kermis van Beek en Donk. Bijna een kwart van hen ziet graag jaarlijks de kermis verschuiven van het Piet van Thielplein naar het Heuvelplein en andersom. Slechts 3% kiest voor een kermis alleen op het Heuvelplein, tegenover 17% voor een kermis op het Piet van Thielplein. Andere locaties zoals 'rondom het gemeentehuis' (12%) en 'op het evenemententerrein' (13%) worden ook genoemd. 30% houdt zich afzijdig. Over waar de kermis zou moeten staan, zijn de meningen dus verdeeld.

Inmiddels is bekend dat het Centrummanagement een werkgroep in het leven gaat roepen die onderzoek gaat doen naar een nieuwe of wisselende standplaats voor de kermis.

TipMooiLaarbeek
Wilt u ook uw mening laten gelden en meedenken en –praten over belangrijke zaken binnen de gemeente Laarbeek? Schrijft u zich dan in op www.tipmooilaarbeek.nl. Meedoen kost weinig tijd en is anoniem. Op deze website treft u ook alle onderzoeksresultaten aan van de enquêtes die zijn uitgevoerd.