De kruising bij de Donkse brug, een hotspot voor ongevallen
De kruising bij de Donkse brug, een hotspot voor ongevallen Foto: Joost Duppen

Ruim 100 verkeersongevallen per jaar in Laarbeek

Algemeen Verkeer

Laarbeek – In Laarbeek vinden er jaarlijks meer dan 100 verkeersongevallen plaats. Dit blijkt uit een raadsinformatiebrief van de gemeente Laarbeek. De politie is in 2013 gestart met een betere registratie van de verkeersongevallen. Hierdoor beschikt de gemeente over meer ongevallengegevens. De cijfers in dit artikel zijn gebaseerd op de periode van 1 januari 2014 tot en met 31 december 2016.

Provinciale wegen
In deze periode zijn 360 verkeersongevallen geregistreerd. 116 ongevallen vonden plaats op provinciale wegen (N615, N279 en N272). Dit terwijl circa 7% van de totale weglengte in Laarbeek een provinciale weg is. Het grootste gevaar schuilt in de N615, deze loopt tussen Gerwen en Gemert. Op deze weg staan 96 ongevallen geregistreerd tussen 1 januari 2014 en 31 december 2016. In deze periode vielen 2 dodelijke slachtoffers op deze weg.

In 2018 gaat de provincie aan de slag met de reconstructie van de N615, waarbij onder andere rekening is gehouden met het gevaarlijke kruispunt 't Hof – Deense Hoek – Hoofakker, waar opvallend veel ongevallen zijn. Met de herinrichting is hier rekening mee gehouden en zal er een verbetering zijn van de verkeersveiligheid. In 2020 wordt de start verwacht van de uitvoering aan de N279. Alle kruisingen worden ongelijkvloers. Ook dit zal bijdragen aan een verbetering van de verkeersveiligheid.

Gemeentelijke wegen
Voor wat betreft de gemeentelijke wegen is de Bosscheweg in Beek en Donk een hotspot voor ramptoeristen. Liefst 22 ongevallen vonden hier plaats in de periode 2014-2016. De kruisingen Bosscheweg – Wellestraat, Bosscheweg – Thibostraat en Bosscheweg – Mgr. Verhagenstraat (kruising Donkse brug) zijn regelmatig onderwerp van discussie bij de Laarbeekse inwoners. Zo publiceerde DeMooiLaarbeekKrant in augustus 2017 al een artikel over deze weg waar veel ongevallen gebeuren. Vorige week werd op het kruispunt bij de Donkse brug nog een vrouw aangereden door een auto. Een maand daarvoor werd een hond doodgereden op de Bosscheweg, nadat eerder zijn baasje werd geschept door een bromfietser.

De gemeente Laarbeek gaat op korte termijn samen met de politie en de Dorpsraad Beek en Donk aan de slag om te bekijken hoe ze op de Bosscheweg in Beek en Donk de verkeersonveilige situatie kunnen verbeteren.

Verder hebben er in Laarbeek op de volgende wegen 10 of meer ongevallen plaatsgevonden in de afgelopen 3 jaren: Bakelseweg en Kanaaldijk (Aarle-Rixtel), Lieshoutseweg, Mgr. Verhagenstraat, Oranjelaan (Beek en Donk) en Sonseweg (Lieshout).

Landelijke stijging ongevallen
Landelijk is er jaren spraken geweest van een daling van het aantal verkeersongevallen. Echter neemt de laatste jaren de verkeersveiligheid in Nederland weer af. Ook het aantal doden en ernstig gewonden is toegenomen de laatste jaren. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat steeds meer ouderen deelnemen aan het verkeer. Zij zijn kwetsbaar in het verkeer en als zij betrokken raken bij een ongeval, is de afloop vaak ernstiger dan bij jongere verkeersdeelnemers. Een andere belangrijke oorzaak is het toenemend gebruik van smartphones in het verkeer. Uit landelijk onderzoek blijkt dat 95% van de ongevallen oorzaak is van menselijk gedrag.