Hond Charlie brengt het geschoten dier naar zijn baasje
Hond Charlie brengt het geschoten dier naar zijn baasje

Jagen met respect voor natuur

Algemeen Natuur

Mariahout – Bladeren vallen van bomen. De herfst èn het jachtseizoen zijn aangebroken. Naast wild voor eigen consumptie zorgen jagers voor balans in de natuur. Regelmatig een gevoelig onderwerp. Een nieuwsgierige MooiLaarbeekKrant trok de stevige schoenen aan en ging een middagje mee.

Legale jacht en liefde voor natuur liggen dicht bij elkaar
Vol passie praat jager Frank over de jacht. Samen met drijver Harry en hond Charlie worden luchtig omgeploegde velden doorkruist. Harry wijst op ontelbare sporen van konijnen en hier en daar het spoor van een haas, ree of vos. Franks belangrijkste taak is wegvangen van schadewild, dieren die gewassen van landbouwers aantasten. "Als je last van muizen hebt, zet je een val", lacht Frank. "zo is het met konijnen en kraaien ook. Gewiekste kraaien zijn een echte uitdaging, ze zijn me vaak te slim af." En inderdaad, boven ingekuilde mais zwermt een grote groep. "Ze pikken de kuil kapot", legt Frank uit. "En in het voorjaar trekt een kraai de net gekiemde plantjes uit om bij de wortels wormpjes te pikken. Voor een boer die net zijn gewas op ziet komen een ramp." Vandaag zijn de kraaien het slimste. Hoog in de lucht lijken ze te lachen.

Observeren, genieten en soms schieten
"Oordopjes tegen knallen zullen niet nodig zijn", verzekert Frank. "Ik schiet weinig, maar observeer hoeveel wild er is." Harry spot in de verte reeën die zich schuilhouden bij coniferen. Boomgaarden zijn ideale verstopplekken voor wild en er is genoeg om aan te knagen. Kwekers doen veel om reeën van het gewas af te houden. Tot twee meter hoog staat schrikdraad gespannen. Frank verwijdert een aantal schrikdraden om de boomgaard te betreden. Harry wijst met een stok beschadigde boomstammen aan. Barsten en gaten duiden op geknaag. Geknakte, aangevreten takken met dorre bladeren zijn stille getuigen van een dier met honger. Een schadepost voor de boomkweker. In de sloten staat de begroeiing hoog. "Binnenkort zal dat afgemaaid worden om de afwatering te bevorderen", vertelt Frank. "Ik snap waarom, maar voor wilde dieren worden verstopplekken schaarser. Maaien in de lente zou ik beter vinden, ruim vóór het broedseizoen, want wilde eenden worden steeds zeldzamer."

Imago van jacht staat onder druk
Hond Charlie ruikt een konijn onder een grote stapel dakpannen. Enthousiast springt hij rond de stapel, maar het konijn eronder verroert zich niet. "Hij is ons te slim af", zegt een genietende Frank. "Verhalen dat de jacht net niet lukte zijn het leukste. Een haas die letterlijk tussen mijn benen door ontsnapte, dat vind ik prachtig." Stroperij, onzorgvuldige jacht en natuuractivisten zorgen ervoor dat jagen vaak ter discussie staat. In een dichtbevolkt land als Nederland moet de wildstand in de hand gehouden worden. Echte oernatuur bestaat hier niet meer. Jagers zoals Frank, met verstand en liefde voor de natuur, zorgen met vergunningen en opleidingen voor evenwicht. Deze middag wordt slechts één konijn binnen gebracht. Keurig brengt Charlie, die perfect luistert, het geschoten dier naar zijn baas. Een mooie twee-eenheid tussen jager en hond, die er mede voor zorgt dat in ons dichtbevolkte land de balans tussen cultuur en natuur bewaard blijft.