Afbeelding
Foto: Johan Maas
FOTO'S

Dag van de mantelzorg

Algemeen Fotoseries

Beek en Donk - De jaarlijkse dag voor de mantelzorg viel dit jaar op vrijdag 10 november. In het kader daarvan werd op de vrijdagmiddag een ontspanningsmiddag gehouden, waarvoor alle 465 mantelzorgers van Laarbeek waren uitgenodigd. Niet iedereen kon komen, maar de zaal zat met ongeveer 90 mensen aardig vol.

Bessum
Deze dag werd voor de twintigste keer gehouden. Marie-Louise Wijnen, vrijwilligster bij ViERBINDEN, legt uit, dat het veel voordelen heeft om als mantelzorger op de lijst te staan. Zo kan er gebruik gemaakt worden van de kennis, die er is bij de ViERBINDEN-academie. Daar worden cursussen gegeven die met het vrijwilligerswerk te maken hebben. Vanmiddag worden alle mantelzorgers in de watten gelegd met een hapje en een drankje en diverse optredens. Zo komt Johan Manders op als 'De Klusjesman' en zijn er diverse Laarbeekse muzikale talenten, die de middag komen aankleden. De quiz wordt geleid door Henrie Bouwmans: "Waar staat Tinus Vermeulen?", om er dan in plat Laarbeeks aan toe te voegen: "Hai hi unnun bessum in zun haand!" De quiz wordt gewonnen door groep 5.

Erkenning
Aan een tafeltje met een gezellige groep zit Cellie Vereiken. Ze is verzorger van haar man Martien. Op mijn vraag of ze in de krant met naam genoemd mag worden krijg ik een volmondig "Ja" als antwoord, want het is volgens Cellie belangrijk dat mensen weten wat er achter sommige voordeuren speelt. Martien is 72 jaar en hij begon in 2012 gedrag te vertonen, dat niet bij hem paste. Als voormalig vrachtwagenchauffeur wist hij de weg niet meer op bekende plaatsen. "Het begon heel simpel met het vergeten van waar hij dingen had gelaten, maar op dit moment moet ik hem de hele dag in de gaten houden", vertelt Cellie. "Op de momenten, dat hij op zorgboerderij Grootenhout is, moet ik ervoor zorgen dat ik alles doe in huis, de boodschappen haal en aandacht besteed aan mijn hobby's. Martien ging vorig jaar nog één dag in de week naar de zorgboerderij, nu is hij er bijna de hele week". Cellie is al jaren actief als speelster bij toneelvereniging 'De vriendenkring' in Lieshout. Om aandacht te vragen voor dementie binnen het kader van dementievriendelijk Laarbeek is er door enkele leden een toneelstuk in elkaar gezet om het probleem duidelijk te maken. "Oorspronkelijk bedoeld om een keer of acht op te voeren binnen Laarbeek, hebben we nu al een agenda van meer dan 30 optredens", zegt Cellie. "Er is duidelijk erg veel behoefte aan praten over de problemen die de zorg voor mensen met deze ziekte met zich meebrengt." In het kader van de veranderde inzichten, waarbij de verzorgingsstaat werd afgeschaft, is er duidelijk behoefte aan erkenning en herkenning van deze ziekte, maar vooral ook voor de zware taak van de mantelzorgers.

Faciliteiten
Nicky van de Ven is coördinator mantelzorg in Laarbeek. Samen met Corry Verhoeven en José Gloudemans zorgt zij ervoor dat iedereen die zich opgeeft, gehoord wordt als er problemen zijn. Je bent een echte mantelzorger als de zorg langer dan drie maanden duurt òf als je er 8 uur of langer per dag mee bezig bent. Meestal kan er hulp worden geboden via de dorpsondersteuner. Ook kan via Vierbinden een beroep worden gedaan op professionals. De mantelzorgers krijgen 4 keer per jaar een nieuwsbrief en mogen gebruik maken van alle faciliteiten die er voor mantelzorgers in Laarbeek zijn, onder andere deze ontspanningsmiddag. De inschrijving is erg laagdrempelig gehouden. Een telefoontje naar 06-55370099 is genoeg of anders een mail naar mantelzorg@vierbinden.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding