Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Praat mee over de verkeersveiligheid in Beek en Donk

Algemeen Verkeer

Beek en Donk - Werkgroep Verkeer in Beek en Donk houdt maandag 27 november om 19.30 uur een bijeenkomst in het Ontmoetingscentrum. Heeft u opmerkingen over gevaarlijke situaties of verkeerssituaties die aandacht nodig hebben? Uw inbreng wordt op deze avond op prijs gesteld.

Werkgroep verkeersveiligheid
Grote groepen jongeren drommen op de fiets samen om aan de lessen te beginnen. Bij het Commanderij College in Laarbeek is het een drukte van belang. Als de fietsen eenmaal in de stallingen staan, is het gevaar nog niet geweken, want de oversteek naar de noodlokalen aan de overkant van de weg levert regelmatig gevaarlijke situaties op. Zomaar één van de knelpunten in Beek en Donk waar de Dorpsraad zich zorgen over maakt. Wies Rooijakkers en Michiel van de Eijnde zitten namens de Dorpsraad in de werkgroep Verkeer in Beek en Donk. De werkgroep, die vanuit de Laarbeekse gemeenschap meerdere leden bezit met verschillende disciplines, roept inwoners van Beek en Donk op om mee te praten en te denken over de moeilijke en lastige verkeerssituaties in het dorp. Uiteindelijk zal de werkgroep de opmerkingen met wethouder Van Zeeland (ruimtelijk domein) bespreken.

Hulp van scholen en buurtverenigingen
Afgelopen tijd zijn scholen en buurtverenigingen benaderd om aan projecten van de werkgroep deel te nemen. Helaas zijn hier vooral vanuit de scholen in Beek en Donk weinig reacties gekomen. "Gelukkig hebben wel een paar buurtverenigingen aangegeven dat ze 27 november aanwezig zijn", vertelt Wies. "Het is jammer dat scholen niet reageren, want we zien vooral kinderen en jongeren die totaal niet in de gaten hebben hoe gevaarlijk ze bezig zijn in het verkeer." Door haastige ouders bij het wegbrengen en ophalen van kinderen bij de scholen is de verkeerssituatie niet altijd veilig.

Snelheidsmeting, fietscontroles en stickeractie 30 kilometer
"Plaatsen van snelheidsdisplays verlaagd daadwerkelijk de snelheid", vertelt Michiel. "Zodra de paal met meetapparatuur weg is merk je dat er weer harder gereden wordt." De werkgroep wil dus weer regelmatig dit soort digitale snelheidsborden plaatsen. Op de scholen gaan de fietsen weer gecontroleerd worden. "Dit keer worden fietsen niet meteen gerepareerd', zegt Michiel. "Eerder was het Repair Café zo aardig om dat te doen." Verder wordt aan buurtverenigingen stickers uitgedeeld met daarop '30'. "Howeko heeft al triplex plaatjes gemaakt om ze aan lantaarnpalen te bevestigen", vertelt Wies. "En er zijn grotere voor op containers." De werkgroep hoopt op een grote opkomst 27 november in het ontmoetingscentrum. Samen zorgen we voor de leefbaarheid van onze gemeente.