De nieuwe uitstraling van het IVN Gebouw in de Beemd in Aarle-Rixtel
De nieuwe uitstraling van het IVN Gebouw in de Beemd in Aarle-Rixtel Foto: Leo van den Heuvel

Fase 1 verbouwing IVN-gebouw afgerond

Algemeen Algemeen

Aarle-Rixtel - Met een dankavond, op vrijdag 24 november, voor alle vrijwilligers de eerste fase van de verbouwing van het IVN gebouw officieel afgerond. Zo'n 60 vrijwilligers hebben zich dit jaar ingezet om het dak van het IVN-gebouw te vervangen. Totaal hebben zij ruim 3000 vrijwilligersuren gemaakt.

Met deze inzet werd, in het kader van duurzaamheid, materiaal voor hergebruik verzameld tijdens de afbraak van de scoutingblokhut en een veldschuur. Rondom het IVN-gebouw werd een nieuwe fundering aangebracht. Op deze fundering werd een staalconstructie geplaatst die het nieuwe schuine dak draagt. Deze constructie werd over het bestaande gebouw heen gebouwd. Hiervoor moest het afdak tijdelijk worden verplaatst. Op de staalconstructie werden het nieuwe schuine dak en puntgevels aangebracht. Hierna is het oorspronkelijke dak van binnenuit gesloopt. Een gedeelte is als bergzolder ingericht en er is een vliering in de nok aangebracht. Hierna werd het interieur afgewerkt.

Wil je een indruk krijgen van de verbouwing kijkt dan op YouTube, zoekwoord: IVN gebouw. Hier staat een kort klankbeeld dat een beeld geeft van de uitgevoerde activiteiten gedurende het afgelopen jaar.

Het resultaat van al deze activiteiten is een fraaie, hoge zaal die, meer dan voorheen, geschikt is voor IVN activiteiten zoals lezingen, cursussen en werkgroepbijeenkomsten. Afgelopen jaar maakten ongeveer 6000 bezoekers gebruik van het gebouw, waaronder een groot aantal basisschoolleerlingen tijdens natuureducatielessen.

Met deze verbouwing is het gebouw niet af. In de volgende fase worden de kozijnen vervangen en krijgt het gebouw isolatieglas. Ook krijgt het gebouw nieuwe, geïsoleerde buitenwanden. Op het dak worden nog zonnepanelen geplaatst. Helaas ontbreken momenteel nog de financiële middelen op al deze plannen uit te voeren. In het voorjaar wordt gestart met het vervangen van de voorwand. Wanneer er voldoende budget is worden de overige wanden aangepakt.

De uitgevoerde plannen konden worden gerealiseerd met een financiële bijdrage van de Gemeente Laarbeek, de Rotary en de Rabobank. Voor de volgende fase is het bestuur nog naarstig op zoek naar sponsoren en mogelijkheden om de gelden te verwerven.

Terugblik IVN op succesvol jaar
Op zondagmorgen 17 december heeft IVN in de Bimd een sfeervolle bijeenkomst waarbij ze terugblikken op een goed en succesvol jaar onder het genot van een kopje koffie en een hapje en een drankje. Alle leden zijn hierbij van harte welkom vanaf 10.00 uur.

Burgemeester Van der Meijden bracht een bezoek aan een aantal vrijwilligers van de bouwploeg