Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: 015954
Kunst en Cultuur

Jubileumexpositie - 25 Jaar Brabantse schilderkunst

Aarle-Rixtel - Het is dit jaar 25 jaar geleden dat Galerij-Museum-Bies te Aarle-Rixtel de deuren opende. Ten grondslag hieraan ligt het levenswerk van drie generaties Bies te Aarle-Rixtel. Marinus Bies (1894-1975) bekend om zijn expressionistische weergave van het Brabantse land, woonde en werkte zijn hele professionele schildersleven aan de Bosscheweg 15 in Aarle-Rixtel.

Zijn zoon Henk (1928-2006) bouwde het atelier uit met galerie ruimten. Diens zoon Marc werkt er sinds 1991 als schilderijenrestaurator. Tevens verzameld en handelt Marc met name Brabantse schilderkunst uit de periode 1890-1990. Dit leidde tot een grote collectie werk van Brabants meest gerenommeerde kunstschilders.

'Een levende verzameling'
Hoewel de meeste schilders overleden zijn ontwikkeld de collectie zich nog steeds verder. Het streven is naast verfrissing, de collectie steeds completer en beter te maken. Zo kan Galerij Bies nu reeds deels in de behoefte voorzien, die is ontstaan na ´t wegvallen van Museum Kempenland in Eindhoven, dat zich ook op Brabantse kunst uit de genoemde periode richtte.

Continuïteit?
Voor Aarle-Rixtel, een mooi dorp met veel historie, biedt het Galerij-Museum nu al een waardevolle aanvulling van het historisch erfgoed. Grote wens van Marc Bies en zijn voorvaderen is dat deze kunstlocatie ook in de toekomst kan blijven bestaan. En zo voor Laarbeek een culturele trekpleister blijft. Een eerste oriënterend gesprek met de gemeente is er reeds geweest. Het is nu de vraag of de gemeente er wat voor over heeft, om als de derde (laatste) generatie Bies weg gaat vallen, de continuïteit van dit unieke geheel te kunnen waarborgen.

Jubileumtentoonstelling van 7 december tot 14 januari. Openingstijden: Donderdag van 11.00 tot 16.30 uur, zondag van 14.00 tot 16.30 uur. Extra openstelling: 26 december van 11.00 tot 15.00 uur.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>