Afbeelding
Foto: Jan Jansen

Toneelstuk 'De Zwarte Ruiter' belooft spektakelstuk te worden

Algemeen Evenementen

Mariahout – 196 rollen, 34 locaties, 17 scènes, authentieke kleding en rekwisieten in een abstract decor. Toneelvereniging Mariahout presenteerde maandagavond in een wervelende bijeenkomst de plannen voor hun volwassenproductie in 2018. Het 45-jarig jubileum van de vereniging willen ze niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

Rollercoaster van beelden, indrukken, sferen en emoties
Regisseur en schrijver Mark van Amelsvoort staat op de vooravond van een megaproductie. Het verhaal gaat over Hans Gruijters, alias 'De Zwarte Ruiter', een markante verschijning die nu, bijna veertig jaar na zijn dood, nog een bron is van spannende verhalen. In een relaxte voorstelling met vaart en korte scènes, verschillende vormen van muziek en zang nemen toneelspelers je mee in het leven van 'De Zwarte Ruiter' en spelen passages uit zijn leven. Het geweten van Hans zal in de voorstelling ook een rol krijgen. Hans bleef namelijk niet op het rechte pad, was een boef, maar had ook een zachte en charmante kant. Hij was een man met een dubbele persoonlijkheid.

Hans Gruijters, 'De Zwarte Ruiter'
Hans wordt op 28 april 1925 in Boekel geboren als twintigste in een gezin van 21 kinderen. Zijn moeder is een zachte, lieve vrouw, zijn vader is streng en overheersend, regelmatig van huis om hier en daar wat te sjachelen. Het grootste gedeelte van zijn jeugd brengt Hans door in Beek en Donk. Hij is verlegen, eigenwijs en impulsief en belandt al gauw op het slechte pad. Veel leveren zijn diefstallen, smokkelpraktijken en inbraken niet op. Het 'verdiende' geld werd regelmatig afgegeven aan armen. Een romantisch beeld van een Robin Hood ontstaat, vooral om de manier waarop hij uit handen blijft van politie en hoe hij uit de gevangenis ontsnapt. Toch is hij hoofdverdachte van een gewapende overval in Ravenstein waar de directeur van het postkantoor door geweld om het leven komt. Na vijftien jaar gevangenschap en TBR komt hij uiteindelijk op vrije voeten, wordt ondernemer en komt zelfs nog op televisie bij Willem Duijs. In 1980 sterft hij, paardrijdend, aan een hartaanval.

Totaaltheater voor jong en oud
Toneelvereniging Mariahout hoopt met deze voorstelling een grote groep mensen op de been te krijgen. De voorstelling is interessant voor een breed publiek. Momenteel worden ook spelers en muzikanten benaderd die een of meer van de 196 rollen gaan vertolken. Laarbeekse verenigingen zoals de heemkundekring en het dialectenfestival in Lieshout zijn bij de productie betrokken. Toch zal de voorstelling in ABN zijn met hier en daar een vlaag dialect. In verschillende werkgroepen worden onderdelen van de productie uitgewerkt om zo in september 2018 een spektakelstuk op 'de planken' te kunnen zetten. Hopelijk komt u ook kijken.

Meer informatie of interesse om aan de productie deel te nemen? zwarteruiter@toneelverengingmariahout.nl.