Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)
FOTO'S

Vrijwilligerspenning Laarbeek voor Bernadette Vervoort - van der Putten

Algemeen Algemeen

Laarbeek - Wethouder Joan Briels heeft dinsdag 12 december, namens het college van burgemeester en wethouders van Laarbeek, de Vrijwilligerspenning Laarbeek uitgereikt aan mevrouw B.M.A. (Bernadette) Vervoort – van der Putten in verband met haar afscheid als lid van de Werkgroep Sint Nicolaas Lieshout.

Jaarlijks organiseert de Werkgroep Intocht Sint Nicolaas Lieshout de intocht van Sinterklaas in Lieshout. Een heel mooie traditie waar veel inwoners op af komen. Het lijkt zo simpel: de Sint komt aan met de boot en zijn Pieten vol met pakjes en strooigoed. Maar achter de schermen is het voor de leden van de werkgroep een erg druk weekend, omdat er veel gedaan moet worden in korte tijd. Daaraan zijn diverse vergaderingen vooraf gegaan met de leden van de werkgroep. Deze vrijwilligers stoppen er veel tijd en energie in om deze mooie traditie ook in Lieshout levend te houden.

Bernadette Vervoort, is zo'n vrijwilliger die al 17 jaar meedraait in deze Sinterklaas werkgroep. Twee jaar geleden heeft ze al aangegeven dat dit haar laatste jaar is. In die twee jaar kon de werkgroep een passend nieuw lid zoeken om haar taken en inbreng over te nemen. De werkgroep komt na Lieshout kermis bijeen om de intocht weer vorm te geven en plannen en taken te verdelen. Het weekend zelf begint al op zaterdagmorgen. Om 9.00 uur gaat de Werkgroep de Mariabasisschool inrichten om alles in goede banen te leiden. Die middag is er ook de klompenactie vanaf 14.00 uur. Verder moeten er versiersels voor de boot worden geregeld, pieten moeten worden geschminkt, auto's van de collectanten moeten van geluid worden voorzien, soep moet worden warm gemaakt en broodjes moeten worden gesmeerd. Na het collecteren wordt alles weer op- en afgeruimd en wordt natuurlijk de opbrengst geteld. Vaak is deze dag rond 18.00 uur afgelopen voor de werkgroep. Zondag is het om 8.30 uur al heel druk omdat er weer veel moet gebeuren. Om 10.30 uur moeten de Sint en de pieten bij de boot aan de verbreding van het kanaal zijn. Ook moet dan bij de loswal alles klaar worden gemaakt om de Sint te ontvangen. Deze zondagmorgen is het flink aanpakken voor de leden van de werkgroep. Ook voor Bernadette is het dan schakelen met veel dingen tegelijk en alles moet goed zijn.

Na de intocht komt iedereen terug op school om af te schminken en een broodje met warme soep te eten. Daarna moet de school weer terug gebracht worden in oude staat en moet alles weer netjes zijn. Dit gaat ook weer een paar uurtjes duren. Bernadette heeft zich gedurende 17 jaar op voorbeeldige wijze ingezet als lid van de Werkgroep Intocht Sint Nicolaas Lieshout. Altijd kon de werkgroep een beroep op haar doen. Niets was haar te veel. Zij was de kartrekker.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding