Bevers schillen en snijden appels voor het nagerecht
Bevers schillen en snijden appels voor het nagerecht

Traditionele kerstopkomt Scouting Lieshout/Mariahout

Algemeen Algemeen

Lieshout/Mariahout – De leiding van Scouting Lieshout – Mariahout hield zaterdag 16 december de traditionele kerstopkomst voor alle speltakken. Het is inmiddels ook een traditie dat deze opkomst met een gezamenlijke kerstlunch afgesloten wordt.

De organisatie had het idee opgepakt om de verschillende speltakken elk een onderdeel van de lunch te laten voorbereiden. Ondertussen kon daarnaast de eetlust opgewekt worden door het spelen van een 'pakjesrace'. Tijdens deze pakjesrace moest met een slee, gevuld met cadeautjes, een parcours afgelegd worden. Uiteraard zonder dat de cadeautjes van de slee vielen. Helaas was de sneeuw van een week eerder alweer als sneeuw voor de zon verdwenen en moest de slee over het groene gras getrokken worden. Dit was uiteraard zwaarder dan door sneeuw, maar voor de meeste leden van Scouting Lieshout – Mariahout géén probleem. Ondertussen werd door de jeugd ook nog geknutseld om een prachtige houten kerstboom te versieren in kerstsfeer. Zoals gebruikelijk was de jeugd ook buiten te vinden om hutten te bouwen van pallets of zich (onder toezicht) te warmen bij het kampvuur.

Gelijktijdig werd hard gewerkt om een heerlijke lunch voor te bereiden. De scouts hadden de taak om het voorgerecht te bereiden. Zij kozen voor een stokbroodje met kruidenboter en een zelfgemaakte tomatensoep van op het vuur geroosterde tomaten. Als extra uitdaging werd de soep niet op het fornuis bereidt, maar op het open vuur met de Dutch-oven.

Voor het hoofdgerecht hadden de welpen hun keuze laten vallen op een gevuld plat broodje met een zachte korst. Om deze broodjes te bereiden wordt graanpoeder en water tot bolletjes gekneed en daarna in open vuur gebakken. Deze broodjes worden ook wel 'pita broodjes' genoemd en werden gevuld met allerlei combinaties van ham, kaas en ananas en daarna verwarmd in de oven.

De bevers kregen de taak om het toetje te bereiden. Zij bewezen dat zij inmiddels al geleerd hebben hoe ze met een mesje om moeten gaan. Op een veilige en gecontroleerde wijze werd een hele voorraad aan appels geschild, het klokhuis verwijdert en in stukjes gesneden om hiervan een smakelijke pan appelmoes te bereiden door deze stukjes appel te laten koken. Hierna werden de appels gepureerd en voorzien van kaneel.

Na afloop van de lunch werden de keuken en overige ruimtes gezamenlijk opgeruimd en had het bestuur van Scouting Lieshout – Mariahout een attentie voor alle vrijwilligers als dank voor hun inzet in 2017.

Leiding en bestuur van Scouting Lieshout – Mariahout kijken terug op een succesvolle en gezellige kerstopkomst en een geslaagd 2017. Tevens wensen zij u Prettige Kerstdagen en een Uitdagend 2018 toe!