Afbeelding

Laarbeeks Landschap schenkt twee bankjes aan de ouderen

Algemeen Natuur

Beek en Donk – De Stichting Laarbeeks Landschap schenkt in het kader van het 20 jarig bestaan twee bankjes aan de ouderen van Laarbeek, zodat ze langer van de natuur kunnen genieten. In de nabije toekomst worden er nog een paar prullenbakken bij geplaatst, zodat de rommel ook kan worden opgeruimd.

Bijen
Opgericht als een samenwerkingsverband tussen ZLTO (Zuidelijke Land en Tuinbouw Organisatie), het IVN (Instituut Voor Natuureducatie) en de jagersvereniging, heeft de stichting een vaste plaats verworven in Laarbeek. Hun doel is het buitengebied goed te onderhouden en de biodiversiteit te bevorderen. Er zijn een aantal groepen mensen op diverse gebieden bezig dit doel te realiseren. Zo richt een groep zich op het knotten van wilgen. Daarnaast is er een aantal mensen actief met het snoeien van fruitbomen. Anderen houden zich bezig met het bevorderen van het inzaaien van bloemenranden rondom de akkers. Een aparte afdeling let op de leefomstandigheden van de weidevogels in het landschap. Sinds kort is de stichting begonnen met de bouw van een bijenstal, waarin bijenvolken een onderdak vinden en worden beheerd door een professionele imker.

Samen
Een groot aantal van 60 à 70 vrijwilligers zorgt voor het verrichten van de werkzaamheden. Zij doen dat met professionele materialen. Het gebeurt niet voor niets, want de grondeigenaar moet ervoor betalen. Ze zijn echter geen concurrent voor andere bedrijven op dit gebied, want ze werken veel kleinschaliger en proberen de landeigenaren te doen inzien dat de werkzaamheden echt nodig zijn. "Anders gebeurt er misschien niets en gaan er bomen dood, omdat ze niet worden onderhouden", legt Martin van Boxtel, voorzitter van de stichting uit. Hij roemt de samenwerking met het IVN, dat veel doet aan educatie. "Terwijl wij meer van het werken zijn", legt Martin het verschil tussen de twee groepen uit. Hij is erg tevreden over de samenwerking tussen de diverse instanties, de akkerbouwers en de gemeente, die ook een grote 'werkgever' is door het uitbesteden van knotwerkzaamheden in het buitengebied.

Koffie
De stichting heeft nu gekozen voor de groene long in Laarbeek om de bankjes te plaatsen. "We doen dus bij hoge uitzondering iets binnen de bebouwde kom, maar omdat de ouderen de doelgroep zijn moeten we de bankjes niet in het bos plaatsen", vertelt Martin, "de groene long komt in Laarbeek het dichtste bij het buitengebied". Monica Slaets is erg blij met het geschenk, want zij zet zich al enige tijd in voor samenwerking tussen ouderen en kinderen van de nabij gelegen school in het bijzonder en kinderen algemeen. Er staan nog diverse projecten op stapel, zoals de aanleg van een moestuin, waar de ouderen de kinderen het een en ander kunnen leren over het kweken van groenten en het onderhouden ervan. Anke Jacobs van De Zorgboog spreekt over het ophalen van herinneringen door ouderen en dat gaat erg goed op een bankje. Zij draagt een passend, zelf geschreven gedicht voor. Tonny Meulensteen benadrukt in zijn woordje de goede samenwerking om de kloof tussen landbouw en natuurbeheer kleiner te maken. Gezamenlijk nemen ze het bankje in gebruik en gaan dan naar een welverdiend kopje koffie. "Ik loop even naar mijn moeder, die hier ook woont", vertelt Tonny, "want als ze me in de krant ziet staan en ik ben niet op de koffie geweest is het niet pluis!"