Afbeelding

Interactieve fietstochten voor cliënten Mariëngaarde

Algemeen Gezondheid

Aarle-Rixtel - Sinds kort kunnen cliënten van woonzorgcentrum Mariëngaarde in Aarle-Rixtel gebruik maken van de SilverFit Mile: speciale apparatuur waarmee cliënten binnen op een soort hometrainer interactieve fietstochten kunnen maken. Terwijl ze fietsen, kijken ze naar een groot scherm met beelden uit de eigen omgeving. Hiermee wordt de ervaring van buiten fietsen zo goed mogelijk nagebootst. Cliënten kunnen kiezen uit achttien verschillende fietsroutes.

Hoofd woonverpleging, Elly van Rooy vertelt: "Dankzij sponsorgeld van de stichting Roomsch Catholyk Oude Armenkantoor (Rcoak) hebben we het apparatuur kunnen aanschaffen." Als projecten meer betekenis geven aan het leven van ouderen en kwetsbare ouderen groepen kan het Rcoak fonds daarbij helpen. "We zijn zeer dankbaar dat het Rcoak dit voor onze cliënten mogelijk heeft gemaakt. Zo kan iedereen fietsen, ook als dat niet meer zo vanzelfsprekend is. De SilverFit Mile kan als onderdeel van een therapie worden ingezet, zoals fysiotherapie. Ook zijn er cliënten die er (soms met familieleden) zelfstandig gebruik van maken. Het is een waardevolle activiteit, waar iedereen enthousiast over is."

De Zorgboog wil bereiken dat nog meer cliënten gemotiveerd raken om te gaan bewegen. Ook Zorgbooglocatie Keyserinnedael in Helmond is een samenwerking aangegaan met het bedrijf Embedded Fitness. Hier staat sinds kort een belevenistafel. Deze tafel activeert ook mensen om te bewegen; aan de hand van interactieve spelvormen – ook wel 'exergaming' genoemd – wordt de motorische en cognitieve achteruitgang van de cliënten vertraagd.