Afbeelding
Foto: Johan Maas

Tot uw Dienst sluit contract met VGZ

Algemeen Gezondheid

Laarbeek - Na een eerder contract met zorgverzekeraar CZ, heeft de Laarbeekse zorgcoöperatie Tot uw Dienst nu ook een contract afgesloten met VGZ. Dankzij deze contracten kan nu 90% van de inwoners van Laarbeek gemakkelijker een beroep doen op lokale zorg als het gaat om verzorging en verpleging. Don van Sambeek (voorzitter Tot uw Dienst) en Wim van Hest (voorzitter Koepel Zorgcoöperaties Zuid-Nederland) vertellen wat dit nieuws precies betekent voor de inwoners van Laarbeek.

Wim, waarom sluit zo'n grote verzekeraar een contract af met een kleine lokale speler?
"We hebben nu dankzij de Koepel van Zorgcoöperaties twee grote verzekeraars bereid gevonden om het coöperatieve gedachtengoed te ontwikkelen. We hebben het dus niet alleen gedaan, maar kunnen realiseren dankzij samenwerking met meerdere coöperaties in Brabant. De verzekeraars zien in dat wij door een andere manier van zorg verlenen goedkoper zorg kunnen bieden door veel minder overhead. Dat is voor de verzekeraars naar de toekomst toe heel belangrijk, nu de zorgkosten steeds hoger worden. Verzekeraars kijken naar goede zorg voor de verzekerden en naar de kosten. Onze filosofie sluit daar op aan. Zorgcoöperaties bieden kleinschalige, persoonlijke zorg die aansluit bij de behoeften van de gemeenschap."

Don, wat is het verschil in zorg van Tot uw Dienst ten opzichte van grote zorgverleners?
"Onze medewerkers zijn inwoners van Laarbeek. Zij zijn hier geworteld en hebben hier hun netwerk. Wij bieden zoveel mogelijk dezelfde gezichten in huis of aan bed en hebben preventie als speerpunt. Dat laatste betekent dat onze huishoudelijke hulpen, verzorgenden en verpleegkundigen er op zijn getraind om in de gaten te houden of de zorg nog voldoende is. Bij de zorg rondom mensen met dementie bijvoorbeeld. Als de hulp het idee heeft dat er meer last is van vergeetachtigheid of van dwalen of als de partner of mantelzorger meer ondersteuning nodig lijkt te hebben, dan wordt dat doorgegeven aan onze wijkverpleegkundige. Dankzij de nieuwe contracten is het nu gemakkelijker om meerdere soorten zorg in te zetten en te combineren. Als je er op tijd bij bent en de juiste hulp biedt bewaak je de kwaliteit van leven en kun je het inzetten van duurdere zorg uitstellen. De zeggenschap over de manier waarop wij zorg verlenen ligt overigens bij onze leden, ook dat is een groot verschil met grote zorginstanties."

Zijn er nog andere verschillen met grote zorgorganisaties?
"Wij vinden dat wij wel eens stout mogen zijn, er zijn al genoeg brave grote organisaties. Op het gebied van regelgeving zoeken we de grenzen op. Een huishoudelijke hulp die wel de afwas mag doen en boterhammen smeren maar niet iemand mag helpen met douchen. Terwijl ze dat ook wekelijks bij haar eigen moeder doet. Waarom zou die dat niet mogen doen? Dat kan zoveel tijd schelen en is bovendien fijner voor de patiënt, want er komen minder verschillende mensen in huis. Natuurlijk zorgen we dan wel voor de juiste begeleiding en scholing."