Archieffoto: Actie op de Bernadetteschool in Mariahout
Archieffoto: Actie op de Bernadetteschool in Mariahout

"Het is inherent aan staken dat mensen er last van hebben"

Algemeen Onderwijs

Laarbeek - In oktober en in december staakten leerkrachten uit het basisonderwijs. Veel scholen uit Laarbeek deden mee. TipLaarbeek zocht uit hoe de inwoners van Laarbeek over deze acties denken en hoe zij de problemen in het basisonderwijs op zouden lossen als ze minister van onderwijs zouden zijn. Ook vroegen we een aantal leerkrachten van basisschool De Driehoek uit Aarle-Rixtel naar hun kant van het verhaal.

"Ik denk nu dat voornamelijk de kinderen en ouders het slachtoffer worden"
De meningen over de stakingen blijken verdeeld. 38% van de respondenten in het onderzoek is het er (zeer) mee eens dat de huidige vorm van protesteren de beste manier is om te protesteren tegen het huidige beleid. Daartegenover staat dat 39% het hier (zeer) mee oneens is. Op de vraag of de leraren onbeperkt moeten kunnen staken om zo een salarisverhoging en verlichting van de werkdruk af te dwingen antwoordde 34% (zeer) mee eens tegen 39% (zeer) mee oneens. Bij de tegenstanders geven veel respondenten aan dat kinderen en ouders niet de dupe mogen worden: "Er bestaat ook zoiets als leerplicht" en "ik denk dat nu voornamelijk de kinderen en ouders het slachtoffer worden." Daniël Moors (leerkracht groep 5) snapt de reacties. "Het is inherent aan staken dat mensen er last van hebben. Dat zorgt wel voor meer effect. Als ouders er last van hebben, heeft de politiek er ook last van." Zowel hij als zijn collega's Diana Simons (groep 4) en Meike van Berlo (groep 2/3) zijn het er over eens dat er bij vervolgacties voor een andere vorm van protest moet worden gekozen. Diana: "De kracht van de eerste staking was de landelijke bereidheid. Iedereen in het onderwijs herkent de problemen. Ouders gaan het nu meer volgen."

"Hele dagen gym in plaats van de rug keren naar ouders"
Bijna de helft (45%) geeft aan dat de leerkrachten beter een andere vorm van protesteren kunnen kiezen. Daarbij vallen voornamelijk de voorstellen op om de administratie te laten liggen of om een ludieke actie te verzinnen waarbij school gewoon doorgaat. "Hele dagen gym, beweging of wandelingen maken in plaats van alles sluiten en de rug keren naar ouders", geeft iemand als idee. Diana: "Ik voel zelf ook meer voor bijvoorbeeld een dagje spelletjes doen als vervolgactie." Een derde van de Laarbekenaren vindt echter dat de leerkrachten helemaal moeten stoppen met protesteren. "Neem je eigen verantwoordelijkheid" en "er ligt nog genoeg geld op de plank van voorgaande jaren" zijn redenen die door hen worden opgegeven.

"Je ziet overal leerkrachten omvallen als gevolg van de hoge werkdruk"
Als ze in de schoenen zouden staan van de minister van onderwijs zou het grootste deel van de Laarbekenaren als eerste de werkdruk aanpakken. Eén derde van de respondenten kiest daarbij voor het uitgeven van meer geld om de werkdruk te verlagen en 26% zou het geld dat beschikbaar is gesteld om de werkdruk te verlagen eerder uitkeren. Dat laatste staat nu pas gepland voor 2021. Ook de drie leerkrachten van De Driehoek vinden het verlagen van de werkdruk het belangrijkst. "Ik ben heel erg voor passend onderwijs", licht Meike één van de pijnpunten toe. "Maar er komen steeds meer kinderen in het basisonderwijs terwijl alle hulpmiddelen en extra handen worden wegbezuinigd." Daniël voegt daar aan toe: "Je ziet overal leerkrachten omvallen als gevolg van de hoge werkdruk. Degenen die niet omvallen krijgen daardoor steeds meer op hun bordje."