Spelersgroep De kleine Zeemeermin
Spelersgroep De kleine Zeemeermin

Kleine Zeemeermin gegrepen door plastic soep

Algemeen Evenementen

Mariahout – Oceanen drijven vol plastic. De jeugdgroep van Toneelvereniging Mariahout wil op een ludieke manier aandacht besteden aan het wereldwijde probleem van de plastic soep. Komende zomer staat in het sprookje 'De Kleine Zeemeermin' plastic afval centraal en daarom vragen zij inwoners van Laarbeek hun afval in te leveren. Zij verwerken dit in de aankleding van het stuk.

Grote berg plastic rommel
"Het decor wordt een grote shitload van afval", lacht Eva Stam, regisseur en auteur van het toneelstuk. "Eigenlijk is een zeeaquarium besteld, maar door een fout komt er een berg afval. Er ontstaat paniek en er komen oplossingen." Eva regisseert dit jaar voor de eerste keer de jeugdgroep van Toneelvereniging Mariahout. "We werken met een gemêleerde groep jongeren en volwassenen. We willen een breed publiek bereiken", vertelt enthousiaste Eva. "Natuurlijk is het sprookje van Hans Christian Andersen het uitgangspunt, maar we buigen het sprookje om naar een actueel thema. Met prachtige aankleding en teksten die geschikt zijn voor jong en oud. Ik houd van woordgrapjes." Vanaf de eerste minuut is er geen water maar rommel te zien. De Zeemeermin zwemt letterlijk in het afval. Helaas is dat in onze wereld realiteit. Zeeën en oceanen drijven vol plastic. Afgelopen maand toonde het journaal nog beelden van idyllische stranden van Bali onder het afval.

Plastic afval uit Laarbeek gevraagd
Creatieve Helmie Segboer zit vol inspiratie. Een team zal achter de schermen decor, rekwisieten en kostuums gaan maken. Het liefst met afval uit Laarbeek. Helmie is verantwoordelijk voor de ontwerpen. "De netjes van citrusvruchten, mooie gekleurde plastic verpakkingen en bijvoorbeeld plastic doppen", vertelt Helmie. "Het kan allemaal bij mij ingeleverd worden, zodat wij het kunnen hergebruiken." Ze toont afval wat ze tot nu toe heeft gespaard. Trudy van Kempen van PR heeft al fel geel gekleurde netjes van citroenen aangeleverd. Helmie laat zien hoe mooi citrusnetjes te verwerken zijn in een kostuum. Samen met handige vrijwilligers gaan ze het afval zo goed mogelijk hergebruiken. Inmiddels zijn in het Mariahoutse buurthuis de repetities voor het toneelstuk begonnen. "Zeemeermin Arial vindt het afval prachtig, het brengt haar dichter bij mensen die ze zo interessant vindt", vertelt Eva. "Haar vader verafschuwt mensen en zeker hun vervuilende plastic." Deze en meer conflicten worden komende zomer op het toneel uitgevochten. Hopelijk met een prachtige aankleding mede mogelijk gemaakt door Laarbeekers die hun afval 'doneren'.

Doppen, netjes van bijvoorbeeld sinaasappelen of uien, plastic flacons van bijvoorbeeld wasmiddel en conservenblikken kunt u inleveren bij Helmie Segboer, Pastoor van Eijndhovenstraat 9, Mariahout.