Uitreiking hesjes 'Reanimatie Burgerhulpverlener'

Algemeen Algemeen

Laarbeek – Stichting AED-Alert Laarbeek is sinds 1 juli 2012 actief in de gemeente Laarbeek. In een betrekkelijk korte tijd heeft de Stichting kans gezien een vrijwilligersbestand op te bouwen van ca. 500 personen.

De gemeente Laarbeek is verdeeld in meer dan 30 cirkels. In deze cirkel is minimaal 1 AED-apparaat aanwezig en is er de beschikking over ongeveer 15 – 20 vrijwilligers/hulpverleners. Bij een calamiteit ontvangt de vrijwilliger/hulpverlener via de meldkamer 112 een code waarmee de kast, waarin zich de Defibrilator (AED-Apparaaat) bevindt, kan worden geopend.

In de achterliggende jaren is in alle kernen van Laarbeek een beroep gedaan op het inzetten van vrijwilligers/hulpverleners bij reanimatie van een van de inwoners. Gebleken is dat het systeem van oproepen uitstekend heeft gewerkt.

Omdat ook tegelijkertijd bij een calamiteit een oproep tot reanimatie wordt gedaan aan politie, brandweer en ambulancedienst kan er soms verwarring ontstaan over de aanwezigheid van de vrijwilliger/hulpverlener omdat de herkenbaarheid van deze vrijwilliger/hulpverlener ontbreekt.

Het bestuur heeft daarom gemeend de herkenbaarheid van de vrijwilligers/hulpverleners te verbeteren zodat deze direct door de professionals kan worden herkend.

Om dit te bereiken heeft de Stichting besloten om over te gaan tot aanschaf van rood/oranje hesjes met opschrift 'reanimatie burgerhulpverlener'. De herkenbaarheid wordt hiermede door hulpvragers en professionals aanzienlijk verbeterd en voorkomt verwarring.

Op zaterdag 27 januari is iedere vrijwilliger/hulpverlener uitgenodigd om dit hesje in ontvangst te nemen. Van 14.00 tot 15.30 uur vindt in het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk deze uitreiking plaats. Wethouder Joan Briels, geassisteerd door de heer M. van Diesen van de Stichting SteunWelzijnszorg die de aankoop door het verlenen van een subsidie mogelijk heeft gemaakt, is bereid gevonden de eerste exemplaren te overhandigen. Voor elke afhaler staat de koffie/thee klaar.