Vlnr: Moniek, Elly en Jakeline de Groof
Vlnr: Moniek, Elly en Jakeline de Groof Foto: Martin Prick

Crematies voortaan mogelijk in Laarbeek

Algemeen Algemeen

Beek en Donk - Als je te maken krijgt met een dierbare die overlijdt, dan is dat op zijn zachtst gezegd niet fijn. Maar om het afscheid zo mooi en waardig mogelijk te kunnen maken, daarbij wil De Groof Uitvaartverzorging uit Beek en Donk graag de helpende hand bieden. Dit jaar gaat er veel veranderen bij De Groof, maar het allerbelangrijkste verandert niet.

De kleinschaligheid waar De Groof zo om geroemd wordt, zal altijd blijven. "De veranderingen zijn nodig om de service en aandacht te kunnen bieden. We willen het afscheid zo fijn mogelijk maken dat mensen het makkelijker hebben en minder gedoe", vertelt Moniek de Groof. "Want afscheid nemen is nu eenmaal niet fijn."

Moniek is dochter van Elly de Groof die het bedrijf, dat sinds 2010 aan de Oranjelaan zit, in 1999 begon. Sinds een jaar werkt ze in het familiebedrijf en na de zomer komt ook dochter Jakeline werken bij De Groof. "Uiteindelijk moeten wij de taken van mijn moeder gaan overnemen, zodat ze het met vol vertrouwen los kan laten", verduidelijkt Jakeline.

De grootste verandering die De Groof Uitvaartverzorging krijgt, is dat er in het bestaande pand een ovenkamer komt, zodat er ook crematies gehouden kunnen worden. Nu moet er na een dienst uitgeweken worden naar bijvoorbeeld Berkendonk in Helmond. "We willen mensen het complete plaatje aan kunnen bieden en gaan dus ook alles doen, tot en met crematies. Alles wat we kunnen bieden, moet het gewoon fijner maken voor de mensen."

Naast de mogelijkheid voor het cremeren bij De Groof, wordt de indeling van de aula aangepast en komt er aan de voorkant een extra familiekamer bij. Ook wordt de keuken veranderd, zal er een kleinere ceremoniekamer bijkomen en komen er rondom het gebouw extra parkeerplaatsen zodat er na de verbouwing voldoende parkeergelegenheid zal zijn. De aankleding van de ovenkamer en de verzorgingskamer (veel familieleden willen altijd graag meehelpen met het verzorgen van de overledene) zal een warme uitstraling krijgen zodat familieleden tot het laatste moment op een fijne manier afscheid kunnen nemen. Ook wordt er een zeer geavanceerd videosysteem aangelegd zodat diensten ook live uitgezonden en opgenomen kunnen worden. "Alleen na toestemming van de familie. Zo kunnen ze het bijvoorbeeld nog eens terugkijken of als een familielid in het buitenland zit en niet bij de dienst kan zijn, dan kan die toch live meekijken. Het is niet zo dat de stream vrij toegankelijk is, er wordt dan een speciale toegangscode verstrekt."

Ondanks de grote veranderingen die op stapel staan, blijft bij De Groof gewaarborgd dat families alle aandacht krijgen om het afscheid zo mooi mogelijk te laten verlopen. "Er blijft net als nu maar ruimte voor één dienst per dagdeel. We willen de tijd hebben om het hele proces af te ronden, tot aan de crematie toe, om mensen de volledige aandacht te kunnen geven."

Moeder en dochters willen nog maar eens benadrukken dat mensen ook gewoon voor alleen een dienst bij hen terecht kunnen. "We bieden alles voor iedereen, je kunt bij ons terecht met en zonder verzekering. Iedereen is vrij in de keuze die ze maken. Als mensen hier alleen de dienst willen en bijvoorbeeld ergens in het dorp de koffietafel, dan kan dat. We willen het gewoon op maat aanbieden om het afscheid zo fijn mogelijk te laten verlopen."

Op 19 februari wordt gestart met de verbouwing en eind oktober moet alles gereed zijn. Daarna zal er een Open Dag worden gehouden waarbij iedereen een kijkje kan komen nemen.