Nelli Cooman
Nelli Cooman

Runningteam brengt bevrijdingsvuur naar Laarbeek met Nelli Cooman

Algemeen Algemeen

Laarbeek - Al hoewel het nog even duurt zijn de voorbereidingen voor de viering van 4 en 5 mei reeds begonnen. Het comité: 'Laarbeek herdenkt en viert', is reeds verschillende keren bij elkaar geweest om de organisatie van dit evenement ter hand te nemen om er iets waardigs en moois van te maken. Evenals in 2017 vertrekt het Runningteam Laarbeek op 4 mei 's avonds naar Wageningen om het bevrijdingsvuur te gaan ophalen en dit al lopend naar Laarbeek brengen.

Wanneer alles volgens planning verloopt komen ze om ongeveer 9.00 uur in Mariahout bij het sportpark aan. Na een pauze van circa 45 minuten gaan ze om 9.50 uur weer op weg naar Mariahout om via Lieshout en Aarle-Rixtel het bevrijdingsvuur in Beek en Donk te ontsteken. Maar anders dan vorig jaar wil het Runningteam er nu een grootse bevrijdingsloop van maken vanaf Mariahout naar Beek en Donk met in elk dorp een pauze van circa 20 minuten, waarin het bevrijdingsvuur ontstoken kan worden. Dit doen ze door alle leden van sportverenigingen uit te nodigen hieraan mee te doen. De afstand bedraagt ongeveer 10 kilometer en de snelheid ligt rond de 10 km. per uur. En wanneer je geen 10 kilometer kunt hardlopen: je mag elkaar ook afwisselen, dus in estafettevorm waarbij de een fietst en de ander loopt. En ook dit jaar worden ze vergezeld door een aantal (oude) militaire voertuigen en na de lopers (en fietsers) zullen een aantal oude militaire voertuigen de stoet afsluiten.

Verkeersregelaars leiden het een en ander in goede banen. Wegen worden voor korte tijd afgezet zodat de veiligheid gegarandeerd wordt. De secundaire doelstelling van het Runningteam is aandacht en geld op halen voor de palliatieve zorg voor mensen met kanker (ROPARUN). Daarom hebben ze contact gezocht met de ambassadeur van de ROPARUN, mevr. Nelli Cooman. Ze is een voormalige Nederlands atlete. De op de sprint excellerende atlete werd in haar periode als professional van 1984 tot 1995 twee keer wereldkampioene, zes keer Europees kampioene. Bij de Europese indoorkampioenschappen in Madrid in 1986 won ze in een tijd van 7,00 s, een wereldrecord. Vanwege die prestatie werd ze in dat jaar in Nederland gekozen als Sportvrouw van het jaar. Haar wereldrecord werd pas in februari 1992 verbeterd, en de tijd van 7,00 staat nog steeds als Nederlands record op de 60 m. Cooman nam twee keer namens Nederland deel aan de Olympische Zomerspelen: in Seoel (1988) op de 4 x 100m estafette en in Barcelona (1992) op de 100m sprint. In 1995 beëindigde ze haar atletiekloopbaan. Ze is inmiddels 53 jaar, maar nog steeds Nederlands atletiekicoon op de sprint.

Tegenwoordig is Nelli ambassadeur van de Stichting Roparun. Zij is aanwezig rond de festiviteiten bij de finish van de ROPARUN met Pinksteren in Rotterdam en ondersteunt de georganiseerde activiteiten voor de Roparun. Zij reageerde enthousiast op het initiatief en heeft aangegeven graag aanwezig te willen zijn bij dit mooie Bevrijdingsevenement. Ze gaat het bevrijdingsvuur in Wageningen in ontvangst nemen en het Runningteam vergezellen tijdens de nachtelijke tocht op weg naar Laarbeek.

Op 5 mei brengt het team, met Nelli Cooman, het bevrijdingsvuur naar alle kernen van Laarbeek en ontsteekt het vuur rond 12.15 uur in Beek en Donk bij het monument voor de bevrijding nabij het gemeentehuis.