Ria van Ras (l) vergezeld door onder andere burgemeester Aboutaleb (Rotterdam) en prinses Laurentien
Ria van Ras (l) vergezeld door onder andere burgemeester Aboutaleb (Rotterdam) en prinses Laurentien

Aarlese Ria van Ras vertegenwoordigde Brabant bij Taalheldenverkiezing

Algemeen Algemeen

Aarle-Rixtel - In Rotterdam vond donderdag 25 januari de uitreiking plaats van de landelijke Taalheldenprijzen. Ria van Ras uit Aarle-Rixtel was één van de 12 genomineerden in de categorie Taalcursist. In 2017 was zij al uitgeroepen tot Taalheld van Brabant. Ria won de prijs niet, maar ging wel in gesprek met prinses Laurentien over haar doelstelling om dit jaar 10 laaggeletterde inwoners van Laarbeek naar school te krijgen. "Dan heb ik misschien geen nationale taalheldenprijs, maar zeker wel prijs."

"Je wordt er zo'n fijn mens van"
De taalheldenprijzen werden uitgereikt door prinses Laurentien in bijzijn van burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb. De presentatie was in handen van Paul de Leeuw. Sinds Ria van Ras een paar jaar geleden naar het volwassenenonderwijs ging om alsnog te leren lezen en schrijven is er een wereld voor haar opengegaan. "Je wordt er zo'n fijn mens van. Nu durf ik mijn mening te geven. Ik kom beter op voor mezelf. Ik doe mee. Ik ben blij. Ik ontmoet andere mensen."

"Ik kan mijn stem laten horen"
Ria's doel toen ze begon met haar cursus was om een brief te kunnen schrijven. Nu is ze taalvrijwilliger bij het Taalhuis Laarbeek, voorzitter van ABC Brabant, zit ze in het testpanel van ABC en maakt deel uit van het landelijk bestuur. "Wie had dat ooit gedacht? Ik niet", zegt ze zelf. "Prinses Laurentien was al eerder bij een vergadering en vroeg hoe het nu met me gaat. Ik kan dingen uitwisselen met andere cursisten. Dat zijn leuke bijeenkomsten, dat maak je anders nooit mee. Maar het belangrijkste is dat ik nu mee kan praten en denken. Ik kan mijn stem laten horen."

"Ik wil zoveel mogelijk mensen naar school krijgen"
Sinds Ria weer begon met school is ze nog maar weinig thuis. "Mijn man ging met pensioen en ik ging de hort op", vertelt ze lachend. "Maar dat is natuurlijk niet hoe het hoeft te gaan. Ik ben er een beetje in doorgeslagen. Het heeft me zoveel opgeleverd dat ik me in wil zetten om zoveel mogelijk mensen naar school te krijgen die nu moeite hebben met schrijven en lezen." Aan die mensen wil Ria laten weten dat het niet is zoals vroeger op school. Als je er voor kiest om een cursus te volgen mag je zelf het doel bepalen dat je wilt bereiken. Dat kan bijvoorbeeld net als bij Ria zijn het schrijven van een brief, maar ook het voorlezen aan je (klein)kind of het lezen van de ondertiteling op televisie. "Schaam je niet, maar ga het gewoon doen", sluit Ria af. "Als je er eenmaal overheen bent brengt het je zoveel moois."