Lezing over De Kruisheren bij Heemkundekring Lieshout

Algemeen Lezingen

Lieshout - Pater Chris Aarts uit Mariahout zal op woensdag 28 februari een lezing houden over de Kruisheren. In 1955 trad Pater Chris Aarts zelf in bij de Kruisheren en tijdens zijn lezing vertelt hij over het ontstaan van de Kruisheren, over hun werk en over hun verbondenheid met onze regio.

De Orde van de Kruisheren is opgericht in 1210 in het Belgische plaatsje Huy. Hun verbondenheid met ons land, in het bijzonder onze regio, ligt voor de hand doordat een groot aantal kloosters werd gesticht, waarvan er een tweetal vandaag de dag nog bestaan, nl. in Uden en St. Agatha. Hun spiritualiteit vinden de Kruisheren in het H. Kruis, een sterke devotie ontstaan in de late middeleeuwen. De meeste kloosters hadden een hospicefunctie om pelgrims, zieken en armen op te vangen en onderdak te bieden. Ook in andere Europese landen werden kloosters gesticht en na de eerste wereldoorlog trokken de Kruisheren met emigranten naar Amerika, maar ook naar Brazilië, Indonesië en Congo. De geschiedenis van de orde kent vijf belangrijke breuklijnen, met elke crisis in de orde vonden de Kruisheren nieuwe opgaven die pasten in die tijd. Nieuwe werkterreinen werden gezocht en gevonden. Over de geschiedenis en de huidige situatie wil Chris ons graag vertellen. Chris Aarts is geboren in Mariahout. In 1961 is hij priester gewijd en vanaf 1962 is hij in Wuppertal en Ratingen/Lintorf (Duitsland) in het pastoraat werkzaam geweest. Sinds hij gepensioneerd is woont Chris in Haan bij Wuppertal.

De lezing wordt gehouden in Zaal De Koekoek in Lieshout, begint om 20.00 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk, ook voor niet leden van de Heemkundekring. U bent allen van harte welkom.