Leo Donkers
Leo Donkers Foto: Jan Jansen

Muzikaal afscheid van directeur en meester Leo Donkers

Algemeen Onderwijs

Mariahout – 42 jaar en 126 dagen zette Leo Donkers zich met hart en ziel in voor het onderwijs. Begonnen als onderwijzer op de Mariaschool in Beek om zo via de Schalieren, 't Otterke en de Muldershof de laatste tien jaar de functie van directeur op de Bernadetteschool in Mariahout te vervullen. Een bijzonder afscheid van een mooie tijd.

Afscheidsconcert in elke groep
Trommelend met stokjes of tokkelend op een gitaar, blazend op een blokfluit, saxofoon of klarinet. Alle kinderen van de Bernadetteschool lieten afgelopen donderdag van zich horen toen directeur Leo Donkers met zijn vrouw Ynia voor de laatste keer de klassen langsging. Soms ingetogen, regelmatig luidkeels werden zelfbedachte teksten gezongen. De zichtbaar genietende directeur werd in het zonnetje gezet. "Jullie verdienen allemaal een medaille, want jullie zijn allemaal winnaars", lacht Leo terwijl hij de kinderen stuk voor stuk een medaille omhangt. Eerder die morgen hadden kinderen van groep acht hem per fiets opgehaald van zijn woning in Donk. De route die hij tien jaar lang fietste was versierd met foto's. Nadat hij door een erehaag werd binnengehaald, konden de festiviteiten van start gaan. Na zeven indrukwekkende concerten waren in de aula alle leerlingen en kinderopvang Ukkepuk en peuterspeelzaal Bernadette neergestreken. Alle groepen boden een boekje aan en zongen samen een lied. De acht kinderraadsleden hadden elk een nuttig cadeau voor de pensionaris. "Apetrots ben ik op jullie", zegt een emotionele directeur, waarna de kinderen luidkeels zingen "Leo, bedankt."

Een loopbaan als een marathon
Tijdens de receptie roemt bestuursvoorzitter van de Eenbes Wim Klaasen de dienende rol die Leo als directeur en leerkracht voor kinderen had. "Het kind staat centraal en het afscheid zal met gemengde gevoelens zijn", aldus Wim Claassen. "Naast liefde voor BBC-Jazz, afkortingen en momenten van reflectie is Leo een echte 'story-telling' directeur." Dit blijkt meteen in de afscheidsrede waarin Leo zijn loopbaan vergelijkt met het lopen van een marathon. Terwijl Leo tegen zijn moeder nog vertelde dat hij tractor-chauffeur wilde worden, dacht zijn moeder toch meer aan onderwijzer. Leo omschrijft zijn loopbaan als een wedstrijd waarin verschillende deelnemers participeren. "Soms haal je mensen in, soms wordt je ingehaald", vertelt Leo. "Je loopt met mensen samen, soms heb je het zwaar en dan weer lijkt het makkelijk te gaan." Tijdens zijn verhaal staat hij stil bij de collega's, ouders en kinderen die hij de afgelopen jaren heeft ontmoet. Een speciaal woord voor zijn Mariahoutse team en in het speciaal Patrick Swinkels, waar hij de afgelopen jaren zo prettig mee samengewerkt heeft. "Uiteindelijk is de passie voor het kind de winnaar", besluit de scheidende directeur. "Houd van kinderen zoals kinderen van ons houden."