De Biezen
De Biezen Foto: Gerrit Post

IVN Laarbeek wandelt in de Biezen

Algemeen Natuur

Aarle-Rixtel - IVN Laarbeek heeft zondag 11 maart weer een boeiende wandeling. Er zal dan een wandeling plaatsvinden in de Biezen. Dit natuurgebied is al heel lang een van de mooiste van Laarbeek. Steeds zijn er veranderingen en steeds blijft het boeiend.

Wat zal men er in dit hele vroege voorjaar allemaal aantreffen? Zijn er al vogels die met de balts bezig zijn als voorbereiding op het broedseizoen? Het landschap is heel divers hier. Op het gebied van waterhuishouding zijn er allerlei ontwikkelingen geweest. Er zijn stuwen aangelegd, duikers verhoogd en sloten gedempt. Verder probeert men hier een rijke insectenwereld te verkrijgen door dood hout te laten liggen. Er is populierenaanplant, droog eikenbos en broekbos. De populierenaanplant wordt omgevormd naar een gebied met essen en elzen. Tussendoor liggen er ook schrale graslanden. De negen weikes waren vroeger al beroemd bij de boeren van d'n Heikant en de Biezen. Het werd als hooiland en als grasland voor jongvee gebruikt. Door De Biezen loopt de Ymelbeek, een laaglandbeek die de grens vormt tussen de oude gemeenten Bakel en Aarle-Rixtel. Op deze grens is ook een oude landweer aanwezig. Deze dateert uit de middeleeuwen.

De route van deze zondag voert door onherbergzaam en vochtig natuurgebied. Het belooft een avontuurlijke wandeling te worden. Laarzen of hoge schoenen zijn nodig voor deze wandeling. De start zal zijn op zondagmorgen 11 maart om 10.00 uur bij de woning de Biezen 5 te Aarle-Rixtel. De wandeling zal ongeveer twee uur duren en gaat midden door mooie natuur. Over houten knuppelbruggetjes komt men in schitterende hoekjes die je in deze omgeving niet voor mogelijk had gehouden. Iedereen is welkom om van deze bijzondere natuurmomenten te genieten.