Afbeelding
Foto: Joost Duppen
FOTO'S + VIDEO'S

Verkiezingsdebat Laarbeek: "We zijn hier niet om te polariseren"

Politiek Evenementen

Beek en Donk – In de hal van het gemeentehuis vond dinsdagavond 13 maart een verkiezingsdebat plaats tussen alle lokale politieke partijen onder leiding van bekend debatleider Richard Engelfriet. "Het wordt een interactieve avond en we willen weten wat de verschillen zijn", is zijn boodschap bij aanvang van de avond. Alle lijsttrekkers zetten vervolgens gedurende ruim twee uur hun beste beentje(s) voor om aan deze opdracht te voldoen.

Inleiding en opening
Burgemeester Frank van der Meijden verzorgt de opening van de debatavond. "Laarbeek telt 17.804 stemmers en we doen er alles aan om zoveel mogelijk van hen te mobiliseren om te gaan stemmen volgende week. Mogelijk dat ook dit verkiezingsdebat daaraan een bijdrage kan leveren. De onderwerpen van het debat zijn opgehaald uit de Laarbeekse gemeenschap", leidt hij de avond in. Debatleider Engelfriet neemt het stokje over en roept alle lijsttrekkers door middel van loting op de avond te starten met een pitch van zestig seconden. De vraag waarop antwoord dient te worden gegeven is: 'Als u het voor het zeggen zou hebben, hoe ziet Laarbeek er dan in 2022 uit?'. Het spits wordt afgebeten door Frans Biemans van Democratisch Laarbeek; "nog meer geld in de reserves en de problemen bij de Beekse Brug zijn opgelost", stelt hij. Tonny Meulensteen van CDA Laarbeek pitcht voor "een krachtige, zelfstandige gemeente waarbij samen met inwoners onder andere een enorme omslag in het buitengebied wordt gemaakt". Lijsttrekker Joan Briels van De Werkgroep spreekt een wens uit; "laten we elkaar ontmoeten en het gaat er niet om wat we gaan doen maar hoe." Nieuwkomer Monika Slaets van ABL wil in 2022 "een mooie, groene gemeente zijn waar samenwerken met iedereen en een goede balans leidend zijn". Bowen Straatman van PNL stelt dat PNL "over vier jaar gewerkt heeft aan een nieuw Laarbeek waarin niet meer gesproken wordt over lastenverzwaring" en Greet Buter van PvdA Laarbeek heeft als kernboodschap "het moet over mensen blijven gaan, wij zijn er voor de mensen".

Hoe kijken partijen terug op de afgelopen vier jaar?
Na de pitches roept Engelfriet de lijsttrekkers in drietallen 'ter verantwoording'. "Wat heeft uw fractie concreet gedaan in de afgelopen vier jaar en waarop bent u trots vanuit de rol van de raadsleden?", vraagt hij zich hardop af. PNL is trots op de oprichting van hun jongerenafdeling Jong PNL. "We willen zoveel mogelijk jongeren naar de stembus krijgen", is de boodschap van Straatman. "Wij kiezen duidelijk voor meer dan onszelf", stelt Greet Buter, "kijk naar de vestiging van statushouders en de aanpak van kinderen die in armoede leven." Frans Biemans 'is er trots op dat we na alle vervelende ontwikkelingen vier jaar gelden de rust in Laarbeek hebben teruggekregen en hoopt dat hij hieraan heeft bijgedragen'. "Wij zijn er trots op dat we een bijdrage hebben kunnen leveren aan de uitbreiding van het Commanderij College en dat de collegeleden in de afgelopen vier jaar meer zichtbaar zijn geworden", stelt Monika Slaets. Joan Briels onderstreept de opmerking van PNL maar stelt gelijk 'dat De Werkgroep vier jaar geleden al heeft ingezet op verjonging en dat Veerle van Schaijk al vier jaar heeft meegedraaid'. In tegenstelling tot de andere partijen, is het CDA de enige partij die ervoor kiest deze vragen niet door de wethouder zelf te laten beantwoorden maar door raadslid Marcel van der Heijden. Deze stelt trots te zijn 'op hoe duurzaamheid is ingezet de afgelopen jaren en op de voorstellen die het CDA heeft ingebracht met betrekking tot een inventarisatie en herinrichting van het buitengebied'.

Het debat
Na de pitches en de verantwoordingsrondes is het tijd voor het eigenlijke debat. Er wordt telkens door twee partijen gedebatteerd en de insteek is op zoek te gaan naar de verschillen. Alle partijen hebben de beschikking over twee jokers die ze op elk gewenst moment mogen inzetten waardoor ze direct het woord krijgen. Er wordt over zes thema's gedebatteerd: Bereikbaarheid inclusief veiligheid, welzijn en zorg/WMO/thuiszorg, leefbaarheid kernen inclusief winkels en ondernemen, openbare orde en veiligheid, duurzaamheid/groen/milieu/natuur en woningbouw/sociale woningen.

Dringend op zoek naar verschillen, vallen een aantal zaken op. Zo stelt PNL dat zij 'als enige partij de knelpunten bij de Beekse Brug oplost'. Vanuit de zaal wordt gevraagd op wat voor manier en Straatman antwoordt dat zijn partij in samenwerking met omliggende gemeenten en Provincie zal zoeken naar een oplossing. Buter onderschrijft dit standpunt maar pleit ook voor eigen inbreng. Waar PNL voorstander is van een verbreding van de N279 met twee maal twee rijstroken, kiest PvdA voor smart mobility.

Tonny Meulensteen (CDA) spreekt op het gebied van zorg en welzijn over een grote zorg voor de jeugd. Hij 'wil een halt toeroepen aan het doorverwijzen naar dure zorg voor jeugd maar wil investeren in eerstelijnszorg dichtbij huis. Hij benadrukt diverse malen – ook als reactie op vragen vanuit de zaal met betrekking tot opvoedingsvraagstukken en/of opvang van jongeren - dat 'opvoeden begint bij jezelf thuis'. In tegenstelling tot Meulensteen, richt Frans Biemans van Democratisch Laarbeek zich binnen dit thema op het extra financieren van verenigingen met geld 'dat uit de normale huishoudelijke pot komt'.

Hondenpoepoverlast, duurzaamheid, (sociale) woningbouw en het vervangen van de huidige straatverlichting door Ledverlichting blijken – mede gezien de interactie met het publiek -populaire gespreksonderwerpen. ABL zet haar joker in als het gaat om duurzaamheid en de titel groenste gemeente en benadrukt 'dat dit niet alleen voor Beek en Donk geldt maar voor alle kernen van Laarbeek' en op het gebied van woningbouw vindt Slaets 'dat er eerst goed gekeken moet worden naar de mogelijkheden' in tegenstelling tot PNL die stelt dat er de komende vier jaar 400 woningen moeten worden gebouwd in alle kernen. Greet Buter breekt op dit laatste onderwerp in en vindt dat er de afgelopen jaren 'keihard aan is getrokken in Aarle-Rixtel om de stilstand in woningbouw te doorbreken'.

Eigen conclusie
Debatleider Engelfriet vraagt zich bij elk thema hardop af wat de verschillen zijn tussen partijen. "Er zijn verschillen maar we zijn hier niet om te polariseren", meent huidig wethouder Joan Briels als het thema duurzaamheid voorbijkomt. Opponent Frans Biemans onderschrijft de mening van Briels, waardoor van een echt debat geen sprake is, zoals helaas wel vaker deze avond.

De hal van het gemeentehuis is prima gevuld, de debatleider actief, humoristisch en scherp en zorgt voor een goede interactie met het publiek maar of het eigenlijke doel – zoek en vind de verschillen tussen partijen – gerealiseerd is, dat mag elke aanwezige voor zichzelf bepalen.

Zie hieronder videofragmenten van de debatavond, gemaakt door Joost Duppen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding